Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2009, Jan Vítek, aktualita
Společnost NVIDIA zpřístupnila své OpenCL ovladače společně s příslušným SDK (Software Development Kit) vývojářům, kteří jsou zapojeni do programu OpenCL Early Access Program. Firma doufá, že jí to přinese patřičnou zpětnou vazbu ještě před...
JiVy (612) | 22.4.20097:24
Nvidia je s přípravou OpenCL rozhraní pro své karty nejdále, čemuž se při jejích zkušenostech se zaváděním CUDA nelze divit a snaží se s předstihem připravit na nové DX 11.
Přesto mám ze zprávy pocit, že všechno dělá nějak špatně a hůř než AMD, Intel a další, ktří zatím s ničím takovým nepřišli.
Proč to?
Odpovědět0  0
Herkis | 22.4.20098:43
On totiž ten autor vůbec neví, co to CUDA je. Ještě nezjistil, že zkratkou CUDA Nvidia označuje architekturu ­(to je to A­) a ne jen rozšíření jazyka C. Až to zjistí, tak mu ta věta v originále ­(která mimochodem není na uvedeném odkazu a je taky trochu jinak­) ­- ­"...is a perfect complement to OpenCL...­" bude dávat smysl, a třeba i pochopí, že ten perfektní doplněk není CUDA jako taková, ale její vývojová prostředí, která jsou v originále vyjmenovaná. Pak se možná dočkáme, že napíše skutečnou zprávičku a ne zkreslený výmysl.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 22.4.200910:39
Koukám, že čtete mezi řádky něco, co jsem vůbec nechtěl napsat. Osobně nemám vůbec nic proti firmě NVIDIA a je mi srdečně jedno, jestli bude úspěšnější ona, nebo ATI.

A co se týče oné CUDA, pak přiznávám, že má poznávka mohla znít trošku nesnášenlivě. To proto, že NVIDIA ji doslova cpe do každé tiskovky a už to popravdě dávno začalo být únavné. To ovšem nic nemění na tom, že má v této oblasti před konkurencí jistý náskok.
Odpovědět0  0
Herkis | 22.4.200911:32
To, že NV cpe CUDAu všude ­(až je to únavné­) je fakt. Ale v tomto případě to jinak nejde, OpenCL je zde její součástí. Asi nejlépe je to vidět zde ­(hned na 1. straně­) http:­/­/developer.download.nvidia.com­/compute­/cuda­/docs­/CUDA_Architecture_Overview.pdf .
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 22.4.200912:20
Chápu, že marketingově laděné prezentace jsou někdy únavné svou jednostranností, ale od toho je redaktor odborník, aby tyto zbytečnosti odfiltroval.
Nvidia pro rozvoj GPGPU dělá opravdu hodně, ostatně je to jedna z možností, jak minimalizovat dopad skutečnosti, že nemají vlastní CPU. Ovšem jejich podpora vývojářům jak pro CUDA, tak pro PhysX a nakonec i pro grafické enginy her je obrovská. Takže mě občas zaráží jak málo to lidi z branže oceňují.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 22.4.200912:39
To je koneckonců nanejvýš v jejich zájmu, aby podporovali co nejvíce aplikací a poskytovali spolupráci vývojářům. NVIDIA, která vlastní ­"pouze­" GPU technologie, když teda vezmeme v úvahu, že ji může Intel a AMD z byznysu čipových sad snadno vyšoupnout, jak se ostatně právě Intel nyní snaží, se nyní musí snažit o místo na slunci. Za chvíli tu budeme mít procesory s grafickými jádry, vzrůstá obliba nevýkonných netbooků a PC směřují k čím dál větší integraci komponent do jednoho čipu. Tak to alespoň osobně vidím.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 22.4.200912:56
Souhlas, situace na trhu GK se bude ještě přistřovat. To ovšem na tom, že Nvidia podporuje obecně vývoj v celém oboru GPGPU nic nemění, pouze vysvětluje částečně jejich motivaci.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.