Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.2.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA se rozhodla zabránit kšeftování s herními kódy zdarma, které často stejně jako AMD přidává jako bonus ke svým grafickým kartám. Nově se bude ověřovat, že hra skutečně běží na daném hardwaru.
Aros (547) | 3.2.201713:51
" NVIDIA se rozhodla, že toto kšeftování překazí, a to prostě tak, že se bude ověřovat, zda hra skutečně běží na kartě s čipem, pro který byla akce určena. ­"

No podle mě se nerozhodla nVidia, ale ten vydavatel ­- v tomto případě Ubisoft. Není to totiž nVidia, která by na přeprodeji tratila, ale právě vydavatel. Potíž je v tom, že ty přeprodané kódy si někdo koupí třeba za poloviční cenu. A nekoupí si je od něj, ale od někoho na nějkých stránkách. Ten člověk by si jinak hru koupil za plnou palbu od Ubisoftu a tady je prostě mrzí, že i lidi, kteří mají o hru zájem a koupili by si ji stejně, ji mají příležitost sehnat jinde a levněji.

Samozřejmě můžeme namítat, že za onu hru už jednou dostali zaplaceno od nVidie, jenže si nedělám iluze, že by nVidia dávala plnou cenu. Spíš bych čekal tak polovinu. Finta je v tom, že tenhle způsob prodeje zase vnutí hru spoustě lidí, kteří by si ji jinak nekoupili. Ale aby tohle fungovalo, tak opravdu potřebujete aby se s těmi kódy nekšeftovalo, protože v ten moment opravdu prodáváte za polovinu... Což jim vadí.

Jinak jsem si jistý, že to ověření bude jednorázové, tj. bude sloužit jen k přiřazení na Uplay účet, ale potom už to půjde používat libovolně ­(i když mezitím upgradujeme na novou kartu­). Proto by teoreticky stačilo si tu kartu někde ­"půjčit­", jen na to přiřazení kódu. To je ale tak složité, že se to nikomu nevyplatí řešit, ačkoliv by to bylo celkem snadné. Například si tu kartu koupit a pak ji ve 14 denní lhůtě vrátit bez udání důvodu :­-D Ale to by byla teda pěkná sviňárna... Tak mě napadá, že za těch 14 dní byste tu hru i dohráli :­-D

Hm, co by se vlastně stalo, kdybyste kartu koupili, přiřadili si její kód a pak ji vrátili, že se vám třeba nevejde do skříně nebo tak :­-D Tipl bych, že by si toho propadlého klíče nikdo nevšiml...
Odpovědět1  1
Luk Skywalker (510) | 3.2.201714:13
Pokud s rozhodl Ubisoft ­(což nepopírám­), tak proč se má nainstalovat GeForce Experience?! Takže na tom NVidia má taky podíl, jinak by to šlo přes vydavatele příměji ne­-li přímo.
Odpovědět3  0
Aros (547) | 3.2.201716:02
Tak Ubisoft řekl, že se bude ověřovat a nVidia řekla fajn, a navíc máme možnost protlačit lidem GF Experience, které jinak moc nechtějí... Nic složitého bych v tom neviděl. Každopádně o tom nic nevím, to jsou jen logické závěry, které jsem z toho vyvodil.
Odpovědět1  2
Muffin (17) | 3.2.201715:57
Je ale otázka, zda by si ten člověk tu hru za plnou cenu vůbec koupil. Třeba je pro něj strop právě těch 50% a víc nechce dát?

To je podobné jako s pirátstvím, kolik lidí by si koupilo hru­/film­/CD... kdyby museli platit plnou cenu?

Odpovědět3  0
Aros (547) | 3.2.201716:18
Myslel jsem to takto. Lidi co si koupí GeForce 1080 nebo 1070 se dělí na 2 skupiny. ­(1­) Ti, kteří by tu hru koupili stejně. ­(2­) Ti, kteří by hru normálně nekoupili, ale dostali ji ke kartě.

ad ­(1­): na těchto lidech vydavatel tratí, mohl jim to prodat za plnou cenu, ale oni si všimli, že to mohou dostat k nové kartě a tak si to vzali.

ad ­(2­): na těchto lidech naopak vydavatel vydělá, protože prodat jim něco digitálního ­(počet prodaných kusů neovlivní náklady­) za polovinu je lepší, než jim to neprodat vůbec.

No a tady myslím vydavatel správně předpokládá, že skupina ­(2­) je větší než skupina ­(1­), a tím pádem se jim to vyplatí.

Ovšem ostatní lidi ­(tj. Ti, kteří si právě nekupují novou GTX 1080 nebo 70­) se dělí také na dvě skupiny. Řekněme, že skupina ­(3­) si rozhodně plánuje hru hned po vydání koupit a skupina ­(4­) o hru nemá zájem.

Protože skupina ­(3­) je pravděpodobně větší než skupina ­(2­) je celkem velká pravděpodobnost, že spoustu kódů z ­(2­) poputuje do ­(3­) což je pro vydavatele ušlý zisk a v podstatě by se dalo říct, že na každý takový přesun je to ve výše plné ceny hry. A tomu jedinému se tímhle krokem podle mě snaží zabránit.
Odpovědět1  1
Muffin (17) | 3.2.201717:23
A co lidé ve skupině ­(2­) , kteří o hru nemají zájem? Logicky si zaplatili něco co nechtějí. Tím, že kód prodají si sníží nákupní cenu. Sice nepatrně, ale i tak...

Já sám jsem si před nějakým časem koupil RX480, byl tam kupón na slevu na Battlefield 1. Ta hra mě ale nezajímá, tak jsem jej za nějaké drobné střelil. Kdyby prodejce měl levnější verzi bez kupónu tak bych si vzal tu, ale tenkrát jsem neměl na výběr...
Odpovědět3  0
Mesias (14) | 3.2.201711:37
..me zacina sr*t. Tohle uz je pres caru. Kolikrat jsem dany kupon u graficke karty nevyuzil a radsi ho prodal. A nikdy prodej nebyl za plnou cenu.To snad ani nejde.
Odpovědět3  0
Luk Skywalker (510) | 3.2.201712:13
Další nezvýhodnění výhod aneb v plném duchu hesla: ­"Nechci slevu zadarmo­". Tak to na mě působí.
Odpovědět4  0
Mesias (14) | 3.2.201712:47
A to jsem si vzdy kupoval grafiku az v akci s hernim kuponem. Je sice pravda, ze je v podminkach kuponu jen osobni pouziti, ale ... :)
Odpovědět0  0
Cemada (1222) | 3.2.201715:40
Pokud si můžu koupit elektronickou licenci Windows ­(dokonce i OEM­), používat jí nějakou dobu a potom prodat, což je v souladu s rozhodnutím EU soudu, tak se to dá aplikovat i v tomto případě.
To že výrobce HW zafixuje SW na daný kus HW je sice hezké, ale v EU vlastně protiprávní. Stačí splnit podnímky ­- doložit doklad o nabytí jako první vlastník licence a NV si může trhnout nohou. Nebo ne?
Odpovědět2  0
Aros (547) | 3.2.201716:21
Pokud je na hra Uplay, tipl bych, že se to bude řídit podmínkami na Uplay. A tam bych zase čekal nějakou podobnou klauzuli jako na Steamu, tj. že hry nevlastníte, ale máte je jen v pronájmu. A tím se obejdou jakékoliv právní problémy s přeprodáváním čehokoliv. Hru kterou jednou máte v knihovně na Steamu už taky nikomu nestřelíte.
Odpovědět0  1
Cemada (1222) | 3.2.201717:26
I tohle ale EU soud řešil ne? Protože licenci Windows si vlastně taky pronajímáte, nekupujete. Majitelem licence je MS a vy jen dostává ­(za peníze­) právo k užívání, tedy k pronájmu. Princip mi přijde stejný.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.