Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia zahájila dodávky vzorků výpočetních karet Blackwell

1.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia zahájila dodávky vzorků výpočetních karet Blackwell
Architektura Nvidia Blackwell byla představena už v březnu, ale teprve nyní byla zahájena dodávka prvních vzorků AI akcelerátorů s těmito novými čipy. Uvedení na trh se tedy už rychle blíží.
V druhé polovině března představila společnost Nvidia novou architekturu grafických karet a výpočetních akcelerátorů Blackwell. Ta byla nejprve oznámena právě pro výpočetní akcelerátory, které díky velkému zájmu o umělou inteligenci přináší společnosti Nvidia do kapsy řádově více peněz než herní grafické karty. Na představení architektury Blackwell pro hráče tak stále ještě čekáme a zatím vypadá pravděpodobně až počátek příštího roku na veletrhu CES 2025. Pokud jde o výpočetní karty, tak na konferenci SIGGRAPH 2024 Nvidia oznámila, že tento týden zahájila dodávky inženýrských vzorků Blackwellu svým partnerům po celém světě.
 
Inženýrské vzorky se posílají už relativně krátce před uvedením, takže finální představení akcelerátorů můžeme patrně očekávat na podzim. Jensen Huang, CEO společnosti Nvidia, už v minulosti řekl, že Blackwell bude díky AI nejúspěšnějším produktem Nvidie v historii, a předpokládají to i analytici. Např. v Morgan Stanley očekávají, že Nvidia za rok 2025 dodá Blackwelly za 210 mld. USD (za poslední 4 čtvrtletí měla celá divize Data Center, kam akcelerátory spadají, příjmy 65,8 mld. USD).
 
Společnosti TSMC a SK hynix už pracují na zvýšení výrobních kapacit, aby byl dostatek těchto čipů i pamětí k nim. Nvidia také oznámila rozšíření celého AI ekosystému, který má dopomoci ještě většímu rozšíření AI do dalších procesů.
 
Jensen Huang rovněž na konferenci "poklábosil" s Markem Zuckerbergem z Mety, který potvrdil, že Meta přidala do své infrastruktury stěží uvěřitelný počet 600 tisíc akcelerátorů Nvidia H100. Zdá se, že obrovská část těchto výpočetních karet zamířila v poslední době právě do Mety. Zuckerberg také přinesl pro Huanga novou koženou bundu, kde si oba zavtipkovali na adresu jeho typického outfitu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.