Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Před více než týdnem byla Nvidia obviněna z toho, že ke trénování svých systémů AI používá videa z YouTube, a to bez potřebných licencí. Nyní tento případ míří k soudu, youtuber David Millette podává už druhou takovou žalobu.
Don Q (342) | 23.8.202415:11
Spíše si myslím, že youtubeři nedostanou nic. Např. autoři nejrůznějších matematických postupů též nedostávají nic, přestože jejich nápad použilo a používá mnoho subjektů zdarma. V opačném případě by potomci např. Pythagora pohádkově zbohatli 😎.
Odpovědět0  0
Don Q (342) | 23.8.202415:06
Velmi záleží na tom, co přesně NVIDIA s ­"materiálem­" dělá. Pokud její činnost generuje zisk, pak asi autoři videí mají nárok na podíl na zisku. Nesporně zajímavý právní případ, který se může táhnout dlouho.
Dotaz: jak mohla NVIDIA stahovat videa 80 let, když vznikla v roce 1983?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4983) | 25.8.202414:29
"Dotaz: jak mohla NVIDIA stahovat videa 80 let, když vznikla v roce 1983?­"

A kde se tam píše o tom, že stahovala videa 80 let? Psalo se tam o tom, že stahovala 80 let videa každý den. Nesmíte vynechat to ­"každý den­", to zásadně mění význam věty.
Odpovědět0  0
Don Q (342) | 25.8.202419:08
Formulace ­"Nvidia stahovala přes 80 let videa každý den­" mně osobně nedává smysl žádný.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4983) | 25.8.202420:55
Každý den stáhla videa o délce 80 let ­(80 let videozáznamu­). Co je na tom k nepochopení?
Odpovědět0  0
Besy (10) | 21.8.202415:45
Zajímalo by mě, jestli na to jsou vůbec nějaké zákony.

Přece i umělec, ať už jakkoliv nadaný není žádná ­"tabula rasa­". Každy, kdo něco tvoří se něčím inspiruje, používá nějaké techniky, které už vymyslel někdo před tím a žádný umělec neplatí poplatky Davincimu, Ticianovi ani Dálímu nebo jejich potomkum za inspiraci.
Sami lidé co tvoří YouTube videa určitě pochytili nějaké nápady odjinud a využívají techniky, které už před nimi někdo vymyslel. AI to jen dělá o hodně rychleji.
Takže z právnického hlediska jde o to, jestli je to vůbec žalovatelné, protože pokud ano, můžou tedy na sebe podávat neomezeně všichni umělci navzájem žaloby za ­"obohacování­" a dostaneme se do nekonečné spirály.

Na Youtube se muže podívat každý a na streamovací služby každý, kdo si je zaplatí. Takže by to spíše chtělo názor někoho, kdo se v tom obohacuje, ale logicky mi takové žaloby přijdou jako nesmysl.
Odpovědět1  0
Rafan (349) | 22.8.20242:47
Nejsem si takovou obhajobou jist. Učíte se z učebnice, ale tu musí někdo zaplatit, zdarma rozhodně není. Někdo musí platit učitele. Stejně tak návštěva kina, divadla, galerie, stojí nějaké vstupné. Další věc je, do kdy se ten co se učí nechává inspirovat, a kdy se už dopouští plagiátorství. Například v hudbě je to údajně několik taktů, pak už jeto vykrádačka. Když se budu držet hudby z důvodu názorného příkladu, tak co vlastně dělá AI? Tvoří novou hudbu? Myslím že ne. AI nemá emoce které z člověka vytlačí díla která obdivujeme dodnes. Já to vidím tak, že AI vezme nějaký hudební motiv a pak na něj vytváří už jen variace, a z těchto variací slepí nějaké dílo. Já mám o AI jinou představu, Dnešní AI vlastně opravdovou inteligencí vůbec neoplývá.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.