Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama
2.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Společnost NVIDIA na začátku tohoto roku získala 2 procenta podílu na trhu se samostatnými grafickými kartami, což jde pochopitelně na účet konkurenčního AMD. Jak tento trh vypadá dle firmy JPR?
pidalin (1501) | 2.6.201712:27
Mam 2 roky AMD grafiku a už nikdy víc, i kdyby nVidia stála 2x tolik. ;­-­) Nejde o samotnej HW, ale hlavně o podporu OpenCL a jinejch věcí, vývojáři softu na to kašlou a všechno má jenom CUDU, ale předevšim jde o ovladače!!! Je to furt jako v dobách ATI. Než nainstaluju novou verzi tak musim prolézt diskuze a zjistit jestli to nezpůsobuje ňákej průser a po zkušenostech už instaluju jenom WHQL drivery, i za cenu že jsou třeba půl roku starý. Vždycky přidaj ňákou novou funkci která stejně nefunguje, v další verzi funguje a v další zase ne. Teď třeba poslední drivery způsobily grafický artefakty ve Stalkerovi, takže jako AMD už fakt nene. Za roky co jsem měl předtim nVidii jsem nikdy takový starosti neměl, vždycky byla instalace novejch driverů naprosto bezpečná. Musim ale uznat že AMD za poslední roky hodně zapracovalo na teplotě a spotřebě, při skoro bezhlučnym chlazení ­(mam tam vlastní ventilátory­) a přetaktování se v zátěži dostávam tak na 75°C maximálně, což je ještě bezpečná teplota. Kdysi s GF9800GTX jsem měl 60 i ve Windowsu bez zátěže. :­-D Moje současná R9 380 má v IDLE 35 ­- 40 stupňů.
Odpovědět0  5
Aros (547) | 2.6.201712:40
No mám pocit, že si nevybereš... Já mám zase v PC nVidii a mám podobné problémy. Mám sice dojem, že za velkou část těch problémů můžou W10 a jejich aktualizace, které rády rozdrbávají věci, které už jednou fungovali, ale ty ovladače v tom určitě nebudou úplně nevinně.
Odpovědět7  0
pidalin (1501) | 2.6.201713:12
S Win 10 souhlas, ze začátku to bylo peklo, jednou něco fungovalo, pak to nefungovalo.... teď už je to v pohodě po tý poslední větší aktualizaci, ale ovladače ke grafice už neaktualizuju pokaždý když vyjdou, jako jsem to dělal u nvidie. ;­-­) Když jsem psal na facebooku na stránku vývojářů co dělaj Stalkera Lost Alphu, tak odpověděli že u nich v týmu nikdo AMD nemá a že tu hru na AMD grafikách vubec netestovali, takže to mluví za vše. :­-)
Odpovědět2  1
Cemada (1221) | 2.6.201714:58
No a to je přesně ten problém. Tedy nejde jen o problém AMD jako takové, ale hodně to je i na vývojářích. A když všichni jedou na Intelu a NV...není co dodat.
Je to prostě škoda. O to má AMD horší pozici.

Jinak Sappire R9 380X Nitro zatím v poho. Max. 72­-73°C, s ovladačemi jsem měl problém snad jenom jednou a to na Win10 Anniversary.
Ale taky neinstaluji ovladače hned jak vyjdou. Většinou juknu co přinášejí a když tam není nic pro mě, tak není potřeba.
Odpovědět4  0
pidalin (1501) | 2.6.201715:48
Teploty mam o trochu vyšší, protože upřednostňuju ticho před teplotou, těch 75 ­- 78 v zátěži je přijatelná teplota, když necham větráky na automatice od AMD, tak to dělá kravál. S vývojářema je to opravdu ten problém, nemůže za to AMD, ale pro mě jako uživatele je jedno kdo za to může, s nvidií budu mít jednodušší život. ;­-­)
Teď v posledních měsících AMD přidávalo do ovladačů několik zásadních vychytávek, nejdřiv wattman na pokročilou regulaci spotřeby, taktů a tak dále, což mi v prvních driverech kde to bylo způsobovalo pády a problémy v kombinaci s afterburnerem ­(teď už to funguje bez problému­) a pak přidali funkci na nahrávání videa z her, což byla doteď zásadní nevýhoda AMD, protože to prostě nešlo jako na nvidii nahrávat s malou ztrátou FPS, ta ztráta FPS byla u AMD při natáčení vždycky extrémní, ale v první verzi driverů kde to bylo to vubec nefungovalo, potom to v dalších fungovalo a dobře a teď v nejnovějších už mi to zase nefunguje. :­-D
Odpovědět0  0
Cemada (1221) | 2.6.201716:09
Fce ReLive. Použil jsem několikrát, ale na starších ovladačích a rozhodně palec nahoru. Vytížení CPU nula nula prd ­(jsem měl ještě A8­-3870K­). S Ryzenem, Win10 a novějšími drivery jsem to nezkoušel, nějak nebylo potřeba.
Vypadalo to že Wattman a Afterburner se hádají. Já jel celou dobu u té 380X s Afterburner, ale u Win10 jsem chtěl zkusit Wattman a ten mi nějak neudržel profil, takže jedu zase na AB a teď dobrý, drivery 17.4.4.
Poladěná spotřeba, palec hore. Jen když vidím že i s menší spotřebou můžu mít navíc x desítek % výkonu u nových GPU, tak brouček hlodáček přemýšlí na upgradem :­-D Ale zkusím to vydržet s čím přijde Vega...teba se objeví nějaký vyšší mainstream, což bych uvítal. S radostí AMD podpořím dalším nákupem jejich produktu :­-­)

S to optimalizací na Intel a Nv máš pravdu. Usnadní to život. Je to bohužel daný tím, že AMD bojuje na více frontách, má málo financí na marketing a neumějí ho tak dobře jako Nv. Navíc mají u hráčů prostě menší váhu než Nv.

EDIT: teploty jsou dané i prostředím a skříní. S CoolerMaster HAF XB EVO má GPU takovýho vzduchu, že to ani nevyužije a okolí má tak 22­-25°C i v létě :­-D Navíc jedu na hluchátka, takže vyšší točky větroňů mě netrápí. Proto ty teploty jsou o něco nižší. Ale je to o tom kdo co má a co preferuje.
Jako držím jim palce. Teď s Ryzenem a highend CPU to vypadá na dobrý souboj a slušný návrat AMD do hry. Snad jim to přinese větší klid a finance i pro GPU sekci. Bylo by hezké, kdyby v GPU předvedli něco podobného jako v CPU a byl by tu zase pořádný boj:­-)
Odpovědět0  0
pidalin (1501) | 4.6.201715:34
Wattman má hlavní problém že při pádu driverů se nastavení resetuje, takže je to naprosto nepoužitelný. Ty AMD ovladače mi padaj dost pravidelně. Ale je to ještě celkem nová funkce, tak předpokládam že to ještě odladěj.
Hraní se sluchátkama nesnášim, vždycky zásadně repráky a často to mam dost potichu abych slyšel i okolí. PC mam teď za dřevěnou stěnou od šatníku, takže hluk už moc neřešim. Ale mam to sestavený docela tiše, všechno nízkootáčkový 140mm ventilátory a na CPU velkej Arctit i30, i tak ale byla ta R9 380 s původníma větrákama dost slyšet v zátěži, dal jsem si tam klasický 92mm ventilátory a je to o dost lepší než s těma původníma tenkejma ventilátorama co tam byly.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.