Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.7.2008, Jan Zapletal, aktualita
Server www.tradingmarkets.com tlumočil finanční prognózy společnosti NVIDIA pro druhé čtvrtletí fiskálního roku 2009. Celkové příjmy za druhé čtvrtletí jsou nyní předpovídány na 875 až 950 milionů USD, což je méně, než činil odhad z dřívější...
JiVy (612) | 4.7.200816:45
Já jsem dneska viděl GTX 280 na CzC za 10500.
Jestliže HD 4870 nabízí podle recenzí cca 90 % výkonu GTX 280, tak při dalším poklesu cen by se mohla stát zajímavou variantou.
IMHO HD 4870 X2 bude výkonnější, ale také dražší.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 4.7.200819:30
HD 4870 má v základu 1,2Tflop­/s, vysoce taktovaná přes 1,5Tflop­/s, HD 4870 X2 bude mít dvojnásobek 2,4Tflop­/s ­- 3,0Tflop­/s. GTX 280 nemá ani 1Tflp­/s a kde je těch 90%? Proč spadly ceny akcíí a další?
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 4.7.200820:14
Těch 90 % je výsledek recenze.
Bylo tam zhruba něco ve smyslu, že ač 4870 dosahuje zhruba 90 % výkonu GTX 280, nestojí ani polovinu a v některých testech se dostává i před.
Takže byla hodnocena jako vítěz.
Každopádně od té doby šly ceny karet dolů zvláště u NVidie.
Pokles ceny akcií je logickým důsledkem úspěchu ATI karet a agresivního cenového tlaku AMD­/ATI v celém sektoru GPU.
To ovšem nic nemění na tom, že do uvedení HD 4870 X2 je GTX 280 nejvýkonnější kartou na trhu.
Mimochodem za 10000 se top highend GK nedala koupit nikdy co pamatuji.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 4.7.200821:03
Jenže některé ovladače od Nvidie, krom ovládání ještě nedovoleně manipulijí výsledkem testu a pokles cen akcii není výsledkem konkurenčního boje, ale vadnými čipy, které se přehřívají a jich již namontováno ­"pouze­" za 200mil USD a cca 1mil výrobků ke již prodán.
.
jenže o tom české media nepíší, za chvíli bude i můj příspěvek zřejmě vymazán, pokud se vůbec zobrazí. Pokud dám jakýkoliv link tak se příspěvek automaticky nezobrazí, taková je občas svoboda projevu, některé informace jsou prostě v tržním prostředí nežádoucí.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 4.7.200823:27
No, vypadá to, že si ze všeho co čteš vybíráš jenom to, co vyhovuje Tvému jednostrannému pohledu a zbytek okamžitě zapomínáš.
Pokud tomu, že někdo, kdo přijde s úplně novou technologií potřebuje odpovídající knihovny, aby jeho technologie mohla pracovat říkáš nedovolená manipulace ...
Futuremark prostě nepočítala s PhysX. Pokud si někdo koupí kartu od NVidie, tak dostane i PhysX a je jenom logické, aby s tím benchmark testy počítaly.
Četl jsem vyjádření zástupců NVidie i Futuremark a obě strany se shodují, že k žádnému zkreslování výsledků nedošlo.
Jestli má NVidie vadnou sérii nebo ne, je jiný problém a nevím, jak to souvisí s tím, co jsem psal.
Nikdo Tě nenutí si ty karty kupovat a ještě jsem nečetl post od někoho, kdo by si koupil vadnou kartu GTX 200. O několika vadných 4850 jsem už četl, ale to se celkem dalo čekat při tom, jak topí a jak se ATI snažilo ušetřit na chlazení.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 5.7.20089:22
Nvidie i Futuremark jsou jedna strana ne dvě, Nvidia je dobrovolně zapojena do činnosti Futuremarku a sama se podílí na jeho činnosti, 3D testy mají čtyři části, dvě pro CPU a dvě pro GPU, GPU má řádově 20­-50x větší výpočetní výkon, pokud někdo s testy manipuluje, tak aby za CPU počítalo GPU tak je to podvod.
.
Stejně tak by si mohlo AMD 3D knihovny upravit pro své AMD ATI FireGL™, nebo AMD ­- ACML knihovny a změna výsledku by byla ještě větší, ale o tom to není, pak by si každý dělal co chtěl, proto se musí ovladače Autorizovat a Nvidia ani nepožádala o autorizaci, navíc to není první podvod s ovladači. Čemu se má potom věřit, když si každý dělá co chce. Výsledek byl změněn o 10­-20%.
.
Futuremark: K otázce ovladače ­(177.39­-Ed.­) ­"Nebyl předložen k autorizaci a je určen pouze pro demo účely. Nvidia se má řídit řádnými pravidly! Stejně jako AMD poslalo ovladač 8.6, který v současné době prošel Autorizací procesu v oblasti zajišťování kvality. Pouze ovladače, které prošly WHQL a naší Autorizací mají srovnatelné výsledky. Pouze ovladače, které prošly naší Autorizací jsou povoleny pro použití v naší databázi, ORB a Síně slávy.­"
.
Nesnažím se mít jednostranný pohled, ale spíše psát o tématech o kterých jiní nepíší, nemá smysl konkurovat celým týmům a v podstatě jen závodit kdo to či ono dřív přeloží. Škoda ve výši 200mil. dolarů je dostatečný problém aby zamíchala děním v žebříčcích tržeb a postavení na trhu, ale také může znamenat růst či pád cen a mnohé další. Americká burza měla včera volno, předevčírem uzavírala po půlce pracovní doby, ve středu se otřásala v základech, zůstává otázkou jaký bude další vývoj v pondělí.
.
Téma je to velmi významné, ale také ožehavé, domnívám se že stojí za povšimnutí, stejně jak mnohé další, ale české media MLČÍ. Výrobci grafik prodávají 20% pod cenou a české media MLČÍ ... Není to o senzaci, ale o faktech ­(je třeba dělat spíše zpravodajství a nebát se ani ožehavých témat­).
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 6.7.200813:55
ATI Fire GL jsou speciální karty určené ke zvýšení výpočetního výkonu a jako takové si je kupují různé výzkumné ústavy a laboratoře.
NVidia CUDA a PhysX je technologie, která je nedílnou součástí všech novějších karet NVidie a tak tuto technologii mohou využívat všichni majitelé těchto karet. Právě to, že GPU provádí část výpočtů, které dříve prováděly CPU je jedním z trumfů, na které NVidia sází a je jenom logické, že chce, aby testy zohledňovaly tento pokrok v technologii.
Mě spíš zajímá, jaký bude reálný přínos těchto technologií do budoucna.
Pokud jde o čipy na skladech, nejsem si jist, jestli nedošlo někde k nedorozumění. Pokud by byly vadné nové čipy, tak to pro NVidii může znamenat jisté problémy, ale tyto problémy by IMHO měly pokrýt smlouvy s výrobci těchto čipů ­(NVidia je nevyrábí, pouze navrhuje­).
Já si myslím, že možná jde spíš o to, že NVidia vyrobila spousty čipů určených pro nižší mainstream a low­-end a tyto čipy jsou teď po uvedení 4850 jenom obtížně prodejné. Tohle si myslím, že je ta koule na noze, která NVidii tíží!
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 6.7.200816:37
"ATI Fire GL jsou speciální karty určené­", ale CUDA ­- ­"PC TESLA­" je či byla totéž, stačí si jen nainstalovat ovladače, platí pro oba výrobce.
.
"je jenom logické, že chce, aby testy zohledňovaly tento pokrok v technologii­" Nvidia ani nepožádala o Autorizaci, ne tak o změny standardu.
.
Ale testy prováděli jiní, takže bych jí to nekladl za podvod, spíše reklamní tah, podvodu se dopustili testeři a ti co o tom potom psali, a je jedno zda podváděli vědomě či nevědomě, já jen na to upozornil.
.
Význam to rozhodně má, každá pomoc procesoru pomocí GPU je významným přínosem, na tom staví AMD 4x4, AMD Buldozer, AMD Fusion a další se jen přidávají. Nyní mne napadnou kritici, ­"proč zase AMD, když ...­" AMD byla první a jako jediná vyrábí jak CPU tak GPU, když nepočítám CPU od Nvidie, či GPU od Intelu, v obou případech by takové spojení bylo spíše diskutabilní. GPU AMD mi zrychli překódování videa cca 10x.
.
PS: Radeony zřejmě budou brzy disponovat, jak technologii Havok tak CUDA či PhysX. Intel Larrabee sjádrem Pentia P54C a výkonem 2Tflop­/s. Máme se na co těšit.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 6.7.200817:12
jj
GPU jsou specializované na paralelní výpočty a tak má logiku ne ně takovéto výpočty přenést. Otázkou je, nakolik takovéto přerozdělení výpočtů zvýší reálný výkon v aplikacích.
To je to, co nás zajímá a je jedno, kdo GPU nebo CPU vyrobil.
To, že to zajímalo testery a že to vyzkoušeli je plus, samozřejmě je třeba, aby testy byly standardizovány a to je úkol Futuremarku a podobných.
Otázkou je nakolik jsou přínosem senzační titulky s výkřiky typu podvod a podobné.
Určitě by bylo užitečné, kdyby se velcí hráči dohodli na nějakých standardech a v této oblasti jsem v poslední době ­(určitě alespoň rok­) zaznamenal několik iniciativ ze strany NVidie a několik odmítnutí ze strany AMD a Intelu.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 6.7.200818:27
Nvidia si občas ­"honí triko­" a provádí reklamu namísto poctivé práce, samotná je součásti Futuremarku, nech se řádně podílí na jeho práci a nech pak řádně ctí pravidla Futuremarku.
.
Jak by to vypadalo před 5lety, když AMD mělo na trhu samotné 64bit procesor a provádělo by 90% testů právě na 64bitech, jak by to vypadalo kdyby Intel postavil testy na jeho Itánium, nebo by si Tilera trvala na tom, že jedině současný běh 64 OS na jednom procesoru je rozhodující pro testy. TO BY BYL GULÁŠ!
.
Od toho je DOBROVOLNÉ seskupení zainteresovaných ve Futuremarku! Nelze však na jedné straně něco tvořit a trvat na pravidlech a současně se chovat naprosto jinak.
.
Ti testeři možná ani netušili, ale měli by vědět, že výkon procesorů ­(Intelu­) je cca 20­-40Gflop­/s a změnou ovladače grafiky se jim zvýšil výkon procesorů na 5­-ti násobek. Poněvadž se počítají dva testy na CPU a dva na GPU a výsledek je teprve konečný, pak museli jasně vidět, že je něco s testem v nepořádku, výměna procesorů změní jeho výkon, výměna grafiky změní její výkon, naopak to nefunguje, jiným než nečestným způsobem toho nelze dosáhnout. Podvod je v tom, že se manipulovalo knihovnami 3DMarku. To je stejné jak kdybych si sedl k 3Dmarku a upravil jej tak, že by zobrazovaný výsledek vynásobil 10x, či k němu ještě něco připočetl a pak takové super­-výsledky zveřejnil a tvrdil že jsou pravé, kdyby se mi to nepodařilo v 3Dmarku tak by se mi to jistě podařilo v Malování.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 6.7.200820:10
Tak to OPRAVDU NENÍ STEJNÉ!
Jinak si myslím, že jsme téma už vyčerpali, takže díky a končím.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 4.7.200811:45
Výrobci grafik snížili opět ceny Nvidia GeForce GTX 280 1GB za 499,99 USD ­(možná bude i dobrá­)
Odpovědět0  0
sdafsd | 4.7.200814:45
lepší než 4870 X2 ? ... pochybuji .... urcite ne vyhodnejsi ... zname nvidii ....
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 4.7.200815:28
"Akcie Nvidie, krvavý masakr! Na další problém si společnost Nvidia zadělala trochu sama, část čipových sad a čipů až za 200mil USD je ve skladech vadná, některé jsou již u odběratelů, odhadem 1milión kusů. Na tento fakt zareagovala dnes při počátku obchodování i Burza a cenné papíry společnosti Nvidia se skokem propadly o cca 30%.­"
.
"Obchody odehrávající se v Severní Americe spolu s Asustekem a MSI se dnes odehrávají při ještě nižších cenách, všechny grafické karty společnosti Nvidia se prodávají o dalších 20% ceny dolů.­" ...

Odpovědět0  0
Mark165 | 4.7.20088:47
Dobrý je že ATi je opravdu cenový zázrak ... ATI Radeon HD4850 je naprosto skvela karta a da se ted uz pořídit za 3300,­- Kč s DPH ­-­- zde je link: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , pokud najdete levnější od nějakého jiného spolehlivého velkoskladu dejte vědět :­-­). Kazdopadne ja si pockam jeste tak tyden, jestli se ceny jeste hnou, ale za 3300 uz je to opravdu vyhodny kauf a myslim ze niz to snad uz pujde jen o par stovek vic uz asi ne... vychvalovaná ATi HD4870 je tusim jen o nejakych 17% vykonejsi ­(kdyz tak me opravte, ale myslim ze nema smysl do ni jit, radeji koupim dva tyhle HD4850)
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 3.7.200821:57
Sledujte Burzu či můj web.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200810:56
Zajimavejsi zlevnovani se tyka 9800GTX...za 3800 s dph se da poridit nejlevnejsi kousek.
Odpovědět0  0
kundazklesla | 3.7.200811:10
Jo a kde ty chytrej? Ty uz to radsi nehul ani redeni
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200812:09
zahul si...
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
VGA guru | 3.7.200812:56
DOSTUPNOST 21 DNŮ :­)­)­) navíc je stejně pomalejší a dražší jak 4850
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200813:07
Tak si muze sporidit Zotac, ktery je od vyroby pretaktovan a atitu diky tomu pokori...za 4500,­-. BTW kdyby jsme vsichni chteli ATInu, tak se tady o slevach nVidie nebavime, ze? :­-)
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.7.200813:23
To si potom mozes kupit aj nejaku OC ediciu HD 4850, ale kupovat OC edicie je pre tych, co maju obe ruky lave ;­) Kazdy schopny PC user si vie VGA nataktovat sam ;­) K BTW nebola to nVIDIA kto rok a pol udaval ceny ;)
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200813:36
Kdyz pretaktovanou verzi sezenes levneji, nez neco co si musis nataktovat sam, tak cemu das prednost ­(zotac je skladem­)? Navic na to pretaktovani mas 2 roky zaruku. Jinak abych to zopakoval ­- nechceme Ati. Proto nas nemusis presvedcovat jaky jsi cool overlocker a jake ma Ati vyhody. To jsme videli v recenzich. Jsou to jablka a hrusky. Nevnutis hrusku nekomu, kdo ma rad jablka. Jedine co me muze presvedcit ke koupi karty od Ati je stejna dominance na trhu jako za dob 8800GT...
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.7.200813:56
Pozri ked si zatvrdeny nVIDIOT ako Ja fanATIK tak to nema cenu riesit, OC ediciu nikdy nekupis lacnejsie ako nromalnu ediciu, iba ak pri zlacnovani, ked maju na sklade stare zasoby a OC im pride v novej cene, ale to je tak otazka 2­-3 tyzdnov nez pride nova dodavka beznych edicii.Co sa tyka OC, je tazko posudzovat ho ked to vies spravit len cez CCC a ak chces riadny OC vymenis chladic a dosiahnes tu OC ediciu mozno este o par korun lacnejsie s kvalitnym chaldenim ;)
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200815:04
Dobrem pak to muzeme vzit z jineho soudku. Nebudeme taktovat ­(neb enma cenu se prit o to, kdo to vic pretoci­)nicmene hardwarove dane takty jsou nesporne vyhodnejsi ­- prodej,prestavba, preinstalace systemu. Pokud chces argunentovat prehranim BIOSu, tak pak mas po zaruce. Rozdil mezi 9800GTX a 4850 je +­/­- par framu. Jedine co vyrazneji hovori pro ATI je spotreba, ktera je sice vysoka ale porad lepsi nez 9800. Pak je tady dalsi vec a to ovladace. nVidia ma lepsi ovladace ­(to ze ATI centrum zabira 100MB v pameti pominu, protoze ma kazdy pameti dost ­- je levna­). Pak se muzeme hadat o kvalite obrazu atd... Takze pokud to shrnu ­- 30W a 3 FPS nejsou duvod k prechodu na neco ­"noveho­". Pokud by byla srovnatelna karta od nVidie ­(coz 9800GTX je­) stale o 2k drazsi a ja zrovna kupoval grafiku, beru ATInu ­- ted uz ne. A o dx10.1 to ani nerozjizdej, kdyz urcite frcis na XPach :­-D
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200815:14
Jeste k cene 4850 nezapominejte pripocist chladic, protoze ten referencni je vazne otres...
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200815:37
A jeste se musim opravit s tou spotrebou ­- ATIna samozrejme zere vic :­-)
Odpovědět0  0
Banshee (45) | 3.7.200818:05
Ted jsem moc nepochopil co tu placas, 4850 zere min jak 9800GTX i GTX+. A co se tyce te dominance 8800GT, tak ta dominovala nad 3870 podobne jako dominuje 4850 nad 9800GTX, tj minimalne. Sam mam 8800GT, takze se za fanatika urcite nepovazuju, ale co to placas je imho trochu mimo
Odpovědět0  0
pegy (258) | 4.7.20082:11
Pekne napisane :)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.7.200813:58
.. pak o není o tom jestli to máš rád nebo ne. Prostě si koupíš to co je výhodnější ... a máš to rád proto proč sis ji koupil a né proto, že se ti třeba líbí logo tak hodně že tě nic ostatního nezajímá
Odpovědět0  0
Slappy | 3.7.200814:14
Ale cena HD4850 je i tak o dost nižší :­) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.7.200814:28
To je pravda, ale JetWay asi radcsej ani zadarmo :­( ­(poz. dlhorocne skusenosti)
Odpovědět0  0
Stratos. | 3.7.200814:50
ty ses trubka .­) vsechny karty sou uplne stejne vyrobila je primo AMD. Lisej se jenom samolepkou :)
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.7.200815:19
To tak uplne pravda byt nemusi, prtoze si mozu vyrobcovia na VGA osadit svoje sucistky t.j. kondezatory, napajacie obvody atd., pravda je to iba vtedy, ak su priamo vyrobene u AMD to suhlasim, ale stlacit cenu o 1000 oproti Saphhire sa mi zda byt trochu podozrive, teda by som sa priklonil k vlastnemu osadeniu suciastok a pouzitiu lacnejsich, horsich suciastok ;­)
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 3.7.200815:39
Ano, naprosta pravda...ale u grafiky by se to mozna dalo risknout, kdyz jeji ­"zivotnost­" je v podstate rok...radsi bych si ale priplatil
Odpovědět0  0
r34ktor (14) | 4.7.20089:29
Nevím, jestli jsi si všiml, ale tebou odkazovaná 9800GTX pochází taktéž od firmy Jetway. ­"Kvalitou­" použitých součástek na tom tedy bude podobně. Čili pořád je tu podstatný rozdíl v ceně více než 1000 Kč. A to se v tomto segmentu trhu počítá.
Odpovědět0  0
zaruka | 4.7.200810:08
panove, rika vam neco zaruka 2 roky ? Kdyz karta pri beznem provozu sama od sebe odejde, uplatnite zaruku a dostanete novou ... tim chci rict, ze tyhle blaboly si nechte tak mozna do hospody, ale v praxi je zakoupeni tehle karty naprosto bezpecna vec ... minimalne dva roky poslape zarucene
Odpovědět0  0
Mark165 | 4.7.200810:11
ale nemate pravdu ... abyste srazil cenu o tisic nepotrebujete sidit komponenty ­(ty jsou v podstate bezcenne , vite kolik stoji vyroba jednoho iPhonu ktery se pak prodava za 12000,­- ? stoji neco pod 2000 korun a v tom jsou zapocitane drahe komponenty licence za pouziti ruznych technologii­), ten zbytek jsou naklady na personal a kdesi cosi, ktere jetway klidne muze mit minimalni ve srovnani s konkurenci, nekdo proste umi pracovat efektivne a usporne jiny ne ... to muze byt ten rozdil 1000 kc ...
Odpovědět0  0
Puff (65) | 7.7.20081:20
Není nic lepšího, než čekat 30 dní na opravu. A třeba to stihneš se značkou JetWay za ty dva roky záruky i víckrát ;o)
Odpovědět0  0
Mark5615 | 7.7.20088:25
víte, ono pomlouvání značky není nic jiného než doklad zoufalého přebytku emocí nad zdravým rozumem .... všechny dnes vyrábí na thaiwanu a všechny mají takřka identické výrobní postupy ... co popisujete jsou jen plané výlevy, ale děkuji vám za ně !! protože právě díky nim je povědomí o této značce horší a proto tato značka musí prodávat levněji a já alespoň ušetřím přesto že získám totéž jako bych koupil o 500 dražší od jiné firmy.
Odpovědět0  0
Puff (65) | 7.7.200812:22
^^
Vzhledem k tomu, že všechny karty všech výrobců jsou vlastně stejné ­(jak tvrdíte­), nabízí se otázka, proč někteří výrobci jsou známější­/úspěšnější? Neměli by to být právě ti, kteří mají nejlevnější ceny, pokud je kvalita stejná? ASUS nebo ještě lépe takové EVGA rozhodně NIKDY nepatřili mezi levné výrobce a přitom jsou jedni z nejúspěšnějších. Čím to? Lepší marketing? O tolik lepší, že je znají všude na světě a JetWay téměř nikde?
Identické výrobní postupy možná mají, vyrábějí se všechny na Taiwanu, ano. Ale, jak už tu někdo psal, díly nejsou stejné, stejný je jenom čip od nVidie­/ATI, v případě prvních referenčních kousků mohou bát karty opravdu totožné, ale po během běžné výroby někteří výrobci používají jiné paměťové moduly, jiné kondenzátory, někdy osazují dokonce užší paměťové sběrnice a tím mohou stlačit cenu o stovky korun níže.
Neříkám, že kvalita neni dostatečná, ale určitě není stejná.
Odpovědět0  0
Mark516 | 7.7.200814:53
vite mozna by to proste chtelo recenzi karet HD4850 ruznych assembleru ... tusim ze se takove recenze prestali delat prave proto ze rozdily mezi nimi byly takrka vzdy na hranici chyby mereni :­-­), s vyjimkou nejake te jedne cerne ovce ktera vykon zkazila zuzenim sbernice nebo necim podobnym .... Netvrdim ze se nemuze stat ze se zacinajici noname vyrobce ktery nemuze nic ztratit nemuze pokusit vyrobu trochu osidit a dat tam neco mene kvalitniho ale preci jen se realisticky domnivam se ze zrovna JetWay uz je tu takovou dobu na trhu, a da se rici ze uz je to navzdory sve reputaci ostrileny hrac, ze snad ma jakysi plan na zlepseni povedomi o sve znacce a takove boty si proste uz dnes nedovoli... konec koncu ja tu jetway s chladnym klidem objednavam a dam vam vedet jak funguje :­-D Opravdu si myslim ze v pripade jetway plati ­"Jsme lepsi nez nase povest­" myslim ze jejich karty neprekvapi, ale take nezklamou...
Odpovědět0  0
xTuvok | 7.7.200815:18
jetway a ecs tu nejsou o nic dele nez jine noname fabriky, pouze uz nejsou noname protoze se diky dost mozna spise negativni reklamne proslavily ... ne nadarmo se rika ze negativni reklama take dokaze zvednou navstevnost ci prodej vyrobku proste proto ze se o te znacce vic mluvi , vryje se do pameti ... vic se o ni nasledne uvazuje jako o eventualni moznosti koupe :­-­) Ale samozrejme je to na vas, mozna nebudete mit tu smulu a nekapnete na nejaky kus ktery spadl z pasu a pochcal ho pes vratneho ve fabrice :­-­) nacez si na nem postak vyvrknul kotnik a rozhorcene s tim prastil do krabice mezi ostatni ­- do toho okamziku mozna jeste funkcni karty ­- a cele to vyexpedoval, pokud ta vase karta putovala po pase bez nehod, tak nehlede na to ze si ji vystupni kontrola jiste ani nevsimla ... je mozne ze bude dobre slouzit :­-­), nakonec od ceho je zaruka ... vzdy se da vadna karta vymenit. A take by asi bylo v dnesnim konkurencnim svete dost naivni domnivat se ze ostatni vyrobci dopravaji graficke karte vic materske pece nez jetway, ono by to asi ekonomicky ani nebylo vubec vyhodne pro zadnou z tech fabrik ..... myslim ze kazdy vyrobce proste jen smontuje linku pusti ji na plny pecky najme homelessa ktery bude na to koukat a kdyz to zacne divne kaslat zavola vedouciho ... a pak uz jen expeduje a resi nejake to procento reklamaci zavisle na pocasi, a na tom jaka barva padla v rulete 1.3.2003 v monte carlu. Pokud je reklamaci moc trochu neco zoptimalizuje na vyrobni lince a jede se vesele dal s minimalnimi naklady, vyhodi se i ten homelessak kdyz uz se zda ze to jede dlouho bez zakaslani .... myslim ze je to tak stejne u jetway jako u saphiru, alespon tedy jako spotrebitel nevidim moc rozdil v tom co z tech fabrik leze ... ceny tech grafik jsou pak stanoveny podle miry reputace ktera se utvari ruznymi markeingovymi kroky a kterou pomahaji dotvaret media ­(treba jen tim ze si jedne znacky vsimaji vice nez druhe, at uz tak ci onak­) ...
Odpovědět0  0
xTuvok | 7.7.200815:22
btw, myslel jsem to trochu nadnesene, to snad chapete ze ? :­-­) Ja jen ze si nemyslim ze tohle ma smysl resit . proste vemu co papirove vypada dobre a co vyrobila znacka ktere muj spolehlivy dodavatel ­(ktery meni v pripade reklamace kus za kus­) duveruje a proste nemam problem.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 26.7.200814:06
Elitegroup Computer Systems vyrábí základní desky již od roku 1984, což je déle jak ASUS, Gigabyte i MSI, takže mluvit tu o noname či nováčkovi není zrovna na místě. Grafické karty dělá takřka stejně dlouho, jako tito výrobci. To, že jsou převážně OEM, neznamená, že ECS neexistuje. Není to tak dávno, kdy tato společnost byla na prvních příčkách zastoupení na trhu ­(možná byla dokonce i první­).
Odpovědět0  0
mikimik49 | 11.7.200819:27
No tak si tu Jetway grafiku kup a tu 5tistovku si k ní přilep abys měl na poštovné s těma reklamacema.Ty asi budeš patřit do kategorie lidí co na tržišti v Hatích kupujou zaručeně pravý Badydasky. Ty jsou taky z thaywanuuuu. :­-­)
Odpovědět0  0
Puff (65) | 16.7.200818:43
Grafickou kartu nebudu kupovat tak, abych ji musel reklamovat poštou, stejně jako téměř žádný hardware. Mám totiž obrovskou smůlu na vadné kusy. Po nákupu nového PC se měnila deska po 3 dnech, zlobil case, monitor a reproduktory. Myš odešla po půl roce, klávesnice za rok. Sluchátka jsem reklamoval jednou, router taky, fotoaparát dokonce třikrát.
Některé kusy byly od levných výrobců, některé naopak od těch dražších a ­"kvalitnějších­" ­- sám jsem tedy důkazem, že na značce zase až tolik nezáleží. Při nákupu se tedy neřídím jenom cenou, ale především tím, jaké jsou možnosti a rychlost reklamace.
Podle toho vybírám i jednotlivé kusy hardware a další zařízení ­- spolehlivost, poruchovost. Nemám nic proti levným značkám, pokud mají úroveň, ale ušetřit pár stokorun, abych pak musel čekat na reklamaci zboží mi za to nestojí.
Narážku na Badydasky neřeším, tohle je hardware fórum ­(jinak obuv nakupuji spíše u Bati, i když uznávám, že tam je kvalita taky celkem na štíru, nicméně v podstatě odpovídá ceně, která je nižší­).
Nemusím ale výběr značky grafiky řešit. Přesedlal jsem na notebook a udělá to za mě výrobce. Navíc servis je celkem nesrovnatelný. Ke stolnímu počítači se vrátím, až tu bude proklamovaná fotorealistická grafika ­(příští generace grafických karet, jak tvrdí AMD­).
Odpovědět0  0
Mark5165 | 18.7.200814:10
faktem je ze tu kartu JetWay HD4850 mam uz tyden, za tu dobu si prosla pomerne brutalnimi zatezovymi testy ... 3dmark 2006 stale dokola treba cely den ... a je porad ciperna a bezproblemova, tedy musim priznat ze mne trochu zarazilo kdy jsem po pripojeni grafiky pomoci DVI portu v cernych oblastech obrazu najednou koukal na zelene teckovani, jako by ruseni ... ale tento problem po kratke dobe zmizel a uz jsem se s nim nesetkal, je fakt ze ten dvi kabel mam opravdu hodne dlouhy ­(7m­) a je to zrovna v oblasti pravdepodobneho ruseni ze sousedovy dilny :­-­)... ale jak rikam ted naprosta spokojenost takze podle mne nema smysl vyhazovat 500 navic za tzv. znacku ...
Odpovědět0  0
wrah (108) | 7.7.20089:56
Bohužel, co se týká kvality součástek obecně tak existují dvě pravdy: A­) Zákazníkova: Součástky stojí takový pakatel, že na nich nemá smysl šetřit. B­) Výrobcova: Sice stojí pakatel, ale i tak, když se na jednom kusu ušetřím třeba jen pět centů, tak jsem po milionu vyrobených v plusu o padesát tisíc dolarů. K tomu se přídá i maximální šetření pracovními silami ­(Výstupní kontrola, vůbec jakákoliv kontrola..­) a šetření součástkami jež nejsou naprosto nezbytné ­(Kolikrát člověk vidí, že výrobce vzal referenční design karty, kde je původně řekněme 6ti nebo 8mi cestné napájení a osadí jen 3 nebo 4, ono to pojede..­) O tom jsou rozdíly v kvalitě.
Odpovědět0  0
Mark16515 | 7.7.200814:57
Dobra, nejaka zacinajici, nebo prave krachujici fabrika k tomu muze zklouznout .... ale mate pocit ze je to pripad tech znacek ktere jsou tak casto podle mne nepravem pomlouvany ? ECS, JetWay ? Ty uz maji nejakou historii ... myslite si ze za tu dobu neoptimalizovali vyrobni postup aby nemuseli neustale jen vymenovat vadne kusy a resit vydaje s tim spojene?
Odpovědět0  0
r34ktor (14) | 4.7.20089:23
Já tam žádných 3800 Kč s DPH nevidím, nýbrž 4370 s DPH. A to je poměrně velký rozdíl.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.