Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia zrušila kontroverzní GeForce Partner Program

5.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia zrušila kontroverzní GeForce Partner Program
Před dvěma měsíci zavedla Nvidia nový GeForce Partner Program, který se ale stal velmi kontroverzním. Měl totiž poškozovat výrobce, kteří chtěli vedle karet s čipy Nvidia prodávat i ty s AMD. Nyní jej raději zrušila.
V březnu spustila společnost Nvidia svůj GeForce Partner Program (GPP), který měl podle jejích slov lépe zajistit, aby uživatelé dobře věděli, co si kupují. V praxi však šlo o to, že výrobci museli dodávat karty Nvidia pod značkou, která zároveň nedodává čipy jiných značek (v dnešní situaci tedy AMD), jinak by přišli o nemalé výhody.
 
Nvidia logo
 
Těch totiž rozhodně nebylo málo. Takový výrobce by pak nebyl zahrnut do raného vývoje technologií, nemohl by ani ke svým kartám přidávat hry, které zajistí program Nvidie. Především jde ale o ztrátu přístupu k Marketing Development Funds, tedy podpoře při propagaci a případně další slevy. Také by v případě nedostatku dostávali čipy přednostně GPP partneři, což by zejména nedávno v době extrémních prodejů těžařům kryptoměn bylo hodně bolestivé. Asus tak např. raději vytvořil novou značku AREZ, pod kterou začal nabízet grafické karty s čipy AMD.
 
Program se tak setkal s odporem jak samotných výrobců, tak i veřejnosti, která v tomto viděla snahu o ještě větší monopol značky Nvidia (ta už dnes ovládá většinu trhu s grafickými kartami). Faktem nicméně je, že programem se už začaly zabývat různé orgány jako je Evropská komise a FTC (Federal Trade Commission). Nvidia se tak rozhodla program po dvou měsících zrušit.
 
Tiskové prohlášení je nicméně plné různých výmluv a zbytečných řečí o tom, jak v Nvidii zasvětili život vývoj GPU a jak veřejnost celý program nepochopila, šířila nepravdy, a aby se zabránilo dalšímu nedorozumění, raději program zrušila. Ten měl dle jejích slov usnadnit lidem výběr karet, aby jasně věděli, jaké GPU si kupují, ale cožpak není označení Nvidia GeForce, případně označení modelu už dnes dostatečně jasným označením? Je to určitě jasnější a více známé označení než znalost toho, který výrobce je pro Nvidii exkluzivní a který ne. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.