Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O CPU Ryzen 9 je velký zájem, AMD "pracuje na zvýšení dodávek"

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
O CPU Ryzen 9 je velký zájem, AMD "pracuje na zvýšení dodávek"
Zvláště o výkonné procesory Ryzen z nové generace je ve světě velký zájem, jak dokládají i data z amerického Amazonu. To platí pro 12jádrový Ryzen 9 3900X, který chybí také u nás. Co s tím AMD hodlá dělat?
Nedostatek zbrusu nového a povedeného hardwaru nás už těžko může překvapit, zvláště když jde o čipy založené na 7nm technologii, která ještě nemusela dosáhnout ideální výtěžnosti. Ale to je v prvé řadě problém pro TSMC, které vyrábí procesorové čiplety pro AMD. Na druhou stranu budou ty samé čiplety využity i v procesorech EPYC "Rome", jež mají dorazit co nevidět a AMD si jistě už pečlivě shromažďuje zásoby, aby mělo s čím přijít na trh, a to nehledě na nejspíše chystané nové Threadrippery. 
 
 
K dispozici máme také pěkný výpis z Amazonu, který ukazuje historii dostupnosti procesoru Ryzen 9 3900X. Jak je vidět, pokud se tento procesor objevil na skladě, během několika minut byly všechny dostupné kusy rozebrány, takže v posledních dnech se neustále střídá stav naskladněno a nedostupný. 
 
 
V našich obchodech, respektive v tom málu e-shopů, které dle Heureky daný procesor vůbec nabízejí, je stejný procesor nedostupný a nejlepším předpokladem je naskladnění do dvou týdnů. To se slabšími Ryzen 7 a Ryzen 5 řady 3000 v tomto ohledu žádný problém není. 
 
Už nám tak může být víceméně jasné, proč se AMD rozhodlo vydat 16jádrový Ryzen 9 až v září, když dnes nedokáže uspokojit poptávku ani po 12jádrovém. A jaké je vyjádření firmy AMD? Ta je pochopitelně v prvé řadě nadšena, že může pozorovat tak velký zájem zákazníků o její nové procesory. Mluví pak o stabilně vysoké poptávce, která je stále vyšší než schopnost firmy ji uspokojit. AMD spolupracuje s předními partnery z prodejních kanálů, aby se situace vyřešila co nejdříve a děkuje rozšiřujícímu se okruhu zákazníků hledajících procesory Ryzen za podporu. 
 
Takže jako obvykle jsme se nedozvěděli nic, respektive tu máme jen obecné fráze, jaké jsme slýchali i v případě nástupu Radeonů Vega nebo Radeonu VII. Ale co má také AMD dělat, když prostě nestíhá a je celkem jedno, jestli za tím je nedostatek 7nm čipů z TSMC, váznoucí dodávky I/O čipů z GloFo, problémy s pouzdřením nebo cokoliv jiného. Samotný výrobce jistě nemá zájem na tom, aby poptávka tak převažovala nabídku, že v důsledku toho stoupají koncové ceny Ryzen 9 3900X někam k 800 dolarů. Na tom si samozřejmě mastí kapsu pouze až ti poslední v celém dodavatelském řetězci. 
 
My také firmě AMD nevidíme pod ruce a nevíme, jakým způsobem si syslí vyrobené čipy, které bude potřebovat pro celkem tři procesorové platformy. Víme jen, že nedostupnost čerstvě vypuštěného hardwaru je dnes běžná. Však se velice dlouho čekalo třeba i na skladové zásoby procesorů Coffee Lake nebo grafických karet generace NVIDIA Pascal. 
 
Zdroj: Extremetech