Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O2 Xphone

20.11.2003, Pavel Bureš, článek
O2 Xphone
S blížícím se datem zveřejnění smartphonu O2 Xphone, jež využívá operační systém Microsoftu, se objevují stále nové fotografie a parametry. Leckoho jistě potěší rychlé datové přenosy GPRS, ostatní si mohou pohrát s vestavěným fotoaparátem.

Přístroj, jež je z několika stran kritizován pro dostupnost na trhu a měl by sehrát klíčovou úlohu v nasazení systémů Microsoftu do mobilních a kapesních zařízení, je založen na Windows Mobile 2003, používá však upravenou verzi pro smartphone.


Xphone využívá procesor OMAP 710, designová a částečně i hardwarová podobnost s modely HTC Voyager a Orange SPV E200, se rozhodně nezapře. Smartphone disponuje GSM modulem pracujícím na frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. GPRS je dnes takřka nutností i v nejlevnějších telefonech za pár tisíc, ne každý může nabídnout datové přenosy třídy 10 jako O2. K ukládání dat je vyhrazeno 32 MB operační paměti, což je na přístroj podobné kategorie pro základní použití více než dostatečné množství - uživateli by měla být přístupná celá paměť RAM. Operační systém je uložen v nezvykle velké 64 MB ROM, pravděpodobně se již nyní počítá s hladkým přechodem na budoucí systém.

Lákadlem na potenciální zákazníky je velký barevný displej s rozlišením 176 x 220 pixelů, zobrazuje 4096 barev. Displej slouží zároveň jako hledáček pro integrovaný VGA fotoaparát. Na zadní části telefonu se rovněž nachází malé zrcátko, díky kterému je vytváření autoportrétů jednodušší.

S jinými zařízeními se Xphone může spojit přes Bluetooth verze 1.1, jež je možné používat pro bezdrátovou náhlavní soupravu nebo přístup na internet. Pokud druhý přístroj není vybaven moderním Bluetooth, lze použít starší, ale díky tomu rozšířené infračervené rozhraní. Synchronizace je řešena osvědčenou USB kolébkou.

V SD slotu je možné mimo paměťových médií použít SDIO karty, díky čemuž by mělo být možné O2 rozšířit o Wi-Fi modul či GPS.
Dle údajů výrobce se bude pohotovostní doba pohybovat okolo hranice devadesáti hodin, telefonát na jedno nabití pravděpodobně nepřesáhne tři hodiny. Cena ani předpokládané datum uvedení na našem trhu není zatím známo.
Zdroj: InfoSync