Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevil se benchmark GPU Intel Arc 140T, oproti Lunar Lake má o 40 % více výkonu

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Objevil se benchmark GPU Intel Arc 140T, oproti Lunar Lake má o 40 % více výkonu
Na internetu se objevily zmínky o nové záhadném GPU Intel Arc 140T. To v testech nabídlo o cca 40 % více výkonu než stávající 140V v procesorech Lunar Lake. Má dosahovat např. vyšších frekvencí.
Intel u nových procesorů Lunar Lake představil integrované grafické čipy architektury Battlemage, které nabídnou velmi slušný grafický výkon. Objevily se však také zmínky o dosud nepředstavených čipech Intel Arc 140T. A výsledky prvních benchmarků vypadají hodně zajímavě. Konkrétně šlo o benchmark GFXbench a test 1440p Manhattan 3.1.1 Offscreen. Tento grafický čip měl mít 16 GB paměti, zatímco již známé čipy Arc A140V běžely s 16 GB i 8 GB. A jaké byly výsledky?
 
 
Základní 140V s 8 GB paměti dosáhl na snímkovací frekvenci 106,7 fps. S větším množstvím paměti (16 GB) se výkon lehce zvýšil, ale ne nějak zásadně. Se 110,3 fps to bylo o 3,4 % více. Nová varianta Arc 140T s 16 GB paměti se nicméně dostala na 178,3 fps, tedy o 67 % výše než základní 8GB varianta. Když se k tomu ale přidaly ještě testy Aztec Ruins Normal Tier, Aztec Ruins High Tier a Car Chase, tak se průměrná snímkovací frekvence v případě čipu Arc 140T lišila o necelých 42 % k dobru. Otázkou nyní je, kde se tento výkon navíc vlastně vzal.
 
Screenshoty z aplikace ukazují, že novinka má max. frekvenci 2250 MHz, čímž nejrychlejší 140V z procesoru Core Ultra 9 288V překonává o necelých 10 % (tam má 2050 MHz). Takže jen tady to nebude. Zmiňuje se, že novinka má 8 Xe jader, jenže další screenshot ukazuje hodnotu 128 u CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS, zatímco 140V jich má 64. To znamená 2násobný počet výpočetních jednotek. A na to je zas jen o 42 % vyšší výkon dost malým nárůstem. Mohlo by to být ale také tak, že nejde o Battlemage, kde 1 Xe2 = 8 EU, ale o Alchemist, kde 1 Xe = 16 EU, takže pak by seděla zpráva o tom, že má jen 8 Xe jednotek. Slabší architektura by tu už dávala smysl. Nedávalo by ale smysl velmi podobné označení jako u GPU Battlemage. Je tak dost dobře možné, že jde o GPU Alchemist, které má být použito v nových mobilních procesorech Arrow Lake-H.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.