Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevil se další test údajného CPU Ryzen 3000, bude i 5 GHz?

23.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Objevil se další test údajného CPU Ryzen 3000, bude i 5 GHz?
Už za pouhé čtyři dny nám Lisa Su představí nové 7nm procesory Ryzen 3000 a doufejme také karty s GPU Navi. Nové procesory tak už musí někde být testovány a lze očekávat, že nejnovější informace už mohou mít reálný podklad.
Lisa Su z AMD se chystá už 27. května představit nové 7nm produkty, takže po víkendu už budeme konečně vědět, jak se to má i s takty procesorů Ryzen 3000. Ty jsou přitom dle posledních zpráv spíše nadějné a opět se uvádí, že některé modely mají dosáhnout i frekvence 5 GHz, což se dříve spíše nečekalo. 
 
 
Na druhou stranu nové informace, na které se dnes podíváme, pocházejí ze zdroje AdoredTV, respektive ze zdrojů tohoto kanálu a nelze říci, že zrovna ten by se dal považovat za důvěryhodný. Nicméně z jeho zdrojů pochází třeba i nedávno zveřejněný diagram platformy X570, který vypadá zcela reálně a obecně nelze nové informace šmahem odsoudit jen kvůli tomu, že je přináší AdoredTV. 
 
Dá se říci, že v oblasti největšího zájmu budou především 16jádrové a 12jádrové modely Ryzen 3000 a my tu máme právě i test 16jádrové verze, která se předvedla v renderovacím benchmarku Cinebench R15 vedle Core i9-7960X. To je rovněž 16jádrový procesor, a to generace Skylake-X, jenž však měl být přetaktován na 4,8 GHz. Základ odpovídající TDP 165 W má ale jinak jen na 2,8 GHz. 
 
 
Dle daného testu se mu měl vyrovnat mnohem níže taktovaný Zen 2, který také dalece překonal Threadripper 1950X (Ryzen 7 to samozřejmě není). Za sebe mohu říci, že tyto výsledky vypadají velice podivně, a to zvláště vzhledem k taktům údajného Zen 2 a Core i9-7960X. V případě Intelu ale mohla být zvýšena pouze maximální frekvence, však i 4,2 GHz není tak, na němž by měla běžet všechna jádra na daném Ryzenu.
 
Na druhou stranu, pro Ryzen 7 2700X je 1828 bodů celkem obvyklé skóre, takže s dvojnásobným počtem jader, vyšším IPC a potažmo i vyšším taktem při celkové zátěži by více než 4200 bodů nemusela být pro 16jádrový Ryzen 3000 nedosažitelná hodnota. Takže co se dozvídáme o taktech? 
 
16jádrový model dle nejnovějších fám má pracovat až na 4,2 GHz, ovšem jeho základ je na 3,2 GHz. To nám bortí předchozí srovnání, protože Ryzen 7 2700X pracuje alespoň na 3,7 GHz, takže to by nový Ryzen musel být v testu buď slušně přetaktovaný, nebo by jeho výkon IPC musel být mnohem vyšší, než očekáváme.
 
Co se týče 12jádrového Ryzen 3000, ten má nabídnout v turbu dokonce až 5 GHz s dosud neuvedeným základem. A to je také podivné, neboť nejvyšší takt v turbu se samozřejmě obvykle týká jen zátěže jednoho či dvou jader a dosavadní praxe pro AMD i Intel byla taková, že CPU s více jádry měly i vyšší turbo, nebo alespoň stejné. Určitě však ne nižší a navíc o 800 MHz, však k tomu není žádný důvod. 
 
Pokud tedy skutečně nejde o výmysly, vsadil bych si na to, že se zde míchají dohromady různé čipy v různých vývojových stádiích či případně i výsledky pokusů o přetaktování. 
 
Zdroj: wccftech