Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.3.2007, Jan Vítek, aktualita
Serial ATA International Organization (SATA-IO) přišla s novými specifikacemi rozhraní Serial ATA, které se zaměřují především na vylepšení technologie NCQ (Native Command Queuing) a kompatibilitu s malými počítači. Hovoříme tedy o verzi...
jaja12 | 6.3.200711:27
Furt ty součástky zmenšujou, to abych si pořídil pinzetu na vyndávání kabliku z disku. To už si to sám nezvládnu opravovat, a vyhazovat prachy za opraváře? :­( Jinak nevím co to znamená Native Command Queuing ­(vrozený příkaz řazení?­)
Odpovědět0  0
Hulala hulala | 6.3.200713:19
Jestli vubec netusis co je to NCQ tak ­- bez urazky ­- radsi pocitace ­"neopravuj­"... :\
Odpovědět0  0
Fireballus | 6.3.200717:56
Bez urazky: jaky vliv na kvalitu opravy pocitace muze mit neznalost technologie NCQ, kterou navic opravar neni schopen ovlivnit? Ja povazuju za daleko vetsi problem, ze skrin otevre kdejaky moula, ktery nema ani poneti o elektrotechnice, takze klidne muze svou cinnosti zprostredkovane zpusobit treba i uraz elektrickym proudem. Pokud si to udela sam, jde jen o jeho zdravi a zivot, pokud to zpusobi nekomu jinemu, to je pak prusvih. Takovychto ­"vyrobcu­" pocitacu je bohuzel vetsina vetsina, pocinaje fyzickymi osobami ­"takypodnikateli­" a eserockami konce. Vetsinou ani nemaji tuseni, ze se jedna o elektricke zarizeni a bez vzdelani elektro na tom nesmeji odsroubovat ani sroubek.
Odpovědět0  0
ASD_ | 6.3.200719:48
No neviem ci je zrovna elektrotechnicke vzdelanie zapotreby k tomu, aby clovek vedel z komponentov poskladat PC. A pokial sa nebude hrabat priamo v zdroji, tak si ani moc dobre neviem predstavit ako moze dojst v PC k urazu elekrickym prudom.
Odpovědět0  0
Fireballus | 7.3.20070:20
Je videt, ze opravdu nevis, a presto hodnotis :­) Ani ja neviem ako na Slovaci, ale tuna v Cechach musi mit subjekt elektrotechnicke vzdelani, aby mohl ziskat oba dva potrebne zivnostenske listy pro tuto cinnost. Vetsina fyzickych osob ­(a znacna cast vyssich subjektu­) v Cechach, ktere na ICO nabizeji stavbu PC ale toto vzdelani ­(a ani zivnostaky­) nemaji. To je ale dobre, jako konkurence jsou snadno zlikvidovatelni :)
Odpovědět0  0
Hulala hulala | 8.3.20077:44
Je otazka, co oba myslime slovem ­"opravit­". U me se to neomezuje na vymenu disku za jiny, to muzou delat i cvicene opice. Moje ­"opravy­" vetsinou probihaji tak, ze jsem postaven pred piskajici bednu se zmutovanymi XP, ktera bootuji pet minut a kazdou ctvrthodinu se tam neco sekne a muj ukol je vsechno dat do kupy a optimalizovat na maximalni vykon.
Proto myslim, ze je dulezite znat ty nejzakladnejsi zkratky jako NCQ, SMART, SATA­/300 ­(hlavne jejich prinos a vliv na vykon­) a dalsi a dalsi, pokud ma byt pocitac skutecne spravne zoptimalizovan a ne jen tupe prehozena soucastka za jinou.
Ze by to nemeli delat lidi bez znalosti o elektrine, s tim souhlasim jednoznacne.
Odpovědět0  0
fireballus | 11.3.200715:11
Bezva, aspon v necem jsme se shodli. Kazdopadne prosim o blizsi vysvetleni, jak muze servismenova neznalost technologie NCQ negativne ovlivnit opravu PC. Jak takova znalost­/neznalost ovlivni konktretni kroky pri HW a SW oprave PC. Ber me prosim jako uplneho blba a laika, ktery bazi po informacich. Diky.
Odpovědět0  0
olsen. | 6.3.200717:47
Skoro. Angličtina má jinej slovosled.
Native = místní queuing = řazení ­(of­) command­(s­) = příkazů

Disk si přehazuje příkazy podle svého gusta, jako out of order cpu.
Odpovědět0  0
Voty (neprihlasent) | 6.3.200718:08
"Native­" bych v tomto pripade prekladal asi jako ­"prirozene­" nikoliv mistni :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.