Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se takty Snapdragonu 8 Gen 4: CPU se 4,0 GHz, polepšit si má i GPU

23.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se takty Snapdragonu 8 Gen 4: CPU se 4,0 GHz, polepšit si má i GPU
Výkonný mobilní procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 se už pomalu blíží a s tím i další úniky. Ty např. hovoří o vysokém taktu CPU, které má dosáhnout 4,0 GHz. Výše taktované má být i Adreno 830 GPU.
Předpokládá se, že v říjnu bychom se mohli dočkat nového mobilního procesoru Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4, který by se do prvních mobilních zařízení měl dostat možná  ještě v letošním roce (spekuluje se, že by ho mohlo mít např. Xiaomi 15, a to už možná na přelomu října a listopadu, do Galaxy S25 zamíří patrně až kolem února 2025). Spolu s blížícím se uvedením se pochopitelně objevuje také množství různých zákulisních informací a úniků. K dispozici by měly být dvě varianty, standardní SM8750, která bude vyhrazena pro většinu výrobců, a SM8750P, ještě výkonnější varianta pro Samsung. Procesor bude vyráběn 3nm procesem a bude se skládat z CPU Oryon, GPU Adreno 830, novým ISP pro obsluhu fotoaparátů, samozřejmostí bude i podpora 5G sítí Sub-6GHz a mmWave, Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4.
 
Pokud jde o frekvence, poslední informace mluví o tom, že zde budou dvě výkonná jádra s frekvencí 4,0 GHz, což je na mobilní procesor opravdu hodně vysoký takt. Pak zde má být 6 úsporných jader, ale ani ta nebudou žádnými lenochy, jejich frekvence se má totiž vyšplhat na 2,8 GHz. Nárůstu výkonu se má dočkat ale i GPU Adreno. V nynější generaci máme Adreno 750 s frekvencí 903 MHz, resp. 1000 MHz ve výkonnější variantě pro Samsung. Zde se přesná hodnota novinky neví, nicméně na základě jiných informací se předpokládá někde kolem hodnoty 1,25 GHz. Pro méně náročné AI a bezpečnostní úlohy zde bude také Low-Power AI (LPAI).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.