Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oblíbený hardware dle Steamu: 4 jádra a GeForce na W10

10.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Oblíbený hardware dle Steamu: 4 jádra a GeForce na W10
Máme tu další Steam Survey Update, z nějž se dozvíme, jaký hardware nejvíce využívají hráči PC her. Steam můžeme považovat za téměř monopol v jejich distribuci, což řešit nebudeme, ale díky tomu jsou jeho statistiky výmluvné. 
Dle nejnovějšího Steam Survey Update tak můžeme říci, že tomuto světu vládnou sestavy vybavené 4jádrovým procesorem nejčastěji od Intelu, grafickou kartou od NVIDIE a operačním systémem Windows 10. Máme tu ale i další statistiky. 
 
 
V první čtveřici grafů můžeme vidět, že NVIDIA v sestavách uživatelů Steamu stále více ukusuje z podílu společnosti AMD a mírně se snížil také podíl integrovaných grafik Intelu. Už přes polovinu sestav také využívá čtyřjádrové procesory a jak ukazuje následující graf, ty jsou z více než čtyř pětin od Intelu. Zajímavé je, že podíl firmy AMD se vytrvale snižuje, ačkoliv procesory AMD Ryzen se údajně prodávají velice dobře. Zrovna hráče ale dle těchto údajů zřejmě moc neoslovily. 
 
Pak tu je také graf, z nějž se dozvíme podíl GPU zvládajících API DirectX 12, jichž jsou tři čtvrtiny, ale významná část z nich pracuje na systému, který toto API nenabízí, čili nejčastěji nějaké starší verze Windows. A pak je tu také statistika přímo pro uživatelé počítačů Mac, aby věděli, kolik z nich má MacBook Pro, iMac a jiné modely. 
 
 
Co se týče operačních systémů, zcela nejoblíbenější jsou Windows 10 v 64bitové podobě s mírně nadpolovičním podílem, za nimi nepřekvapivě následují Windows 7 s 32 % a ostatní systémy se drží zpět, a to OS X s necelými třemi procenty a Linux s 0,72 %. 
 
Jako obvykle se také můžeme podívat na to, jaké grafické čipy jsou mezi uživateli Steamu nejoblíbenější. 


Je jasné, že ve srovnání nejoblíbenějších GPU si žádné nemůže vzít dominantní podíl, neboť na to je jich příliš mnoho. Je ale jasně vidět, že mezi GPU s podporou DX12, což je v případě AMD i NVIDIE i řada generací nazpět, jasně vedou GeForce a mezi nimi pak GTX 1060 aktuální generace. NVIDIA tak dokázala za poslední rok uzmout svým konkurentům značný podíl a takové AMD skončilo se ztrátou z 26,2 % na aktuálních 20,5 %. Však v žebříčku popularity je výše než kterýkoliv Radeon i integrovaná HD Graphics 5500. 
 
Uvidíme, jak se příště projeví očekávané levné AMD Ryzen 3 i chystaná APU a grafiky Radeon RX Vega. 
 
Zdroj: Steam