Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obnažená GeForce GTX 480 vyfocena

24.3.2010, Jakub Doležal, aktualita
Obnažená GeForce GTX 480 vyfocena
Redaktorům serveru atomicmpc se dostala do rukou zatím nejsilnější grafická karta Fermi. Namísto klasických výkonnostních testů výkonu se tentokrát zaměřili na kartu samotnou a rozebrali ji do posledního šroubku. V posledních měsících se...
Redaktorům serveru atomicmpc se dostala do rukou zatím nejsilnější grafická karta Fermi. Namísto klasických výkonnostních testů výkonu se tentokrát zaměřili na kartu samotnou a rozebrali ji do posledního šroubku.



V posledních měsících se ohledně nových grafických karet NVIDIA napsalo velké množství článků a aktualit. Bohužel kalifornský výrobce poměrně úspěšně mlžil a nedal příliš mnoho prostoru pro zjištění konkrétních informací. Na výstavě CeBIT dokonce u každého počítače s Fermi stál bodyguard, který odháněl novináře s objektivy. Nyní se snad konečně pohnuly ledy a do redakcí se dostávají první karty.


(současné fotografie Fermi nám toho příliš mnoho neřekly)

Dříve než se podíváme na fotografie rozborky nejsilnější Fermi, připomeňme si základní informace. Nová GeForce GTX 480 se již 26. Března stane oficiálně nejsilnějším grafickým akcelerátorem v nabídce společnosti Nvidia. V pomyslném výkonnostním boji proti velmi podařeným Radeonům jí má pomoci zcela nová architektura. Hlavním protivníkem modelu GTX 480 se zcela jistě stane dvoučipový Radeon HD 5970.


(takto bude vypadat GTX 480 po vybalení z krabice)


(po sejmutí plastového krytu se dostáváme k chladiči)


(na "odvrácené" straně jsou zajímavé především nasávací otvory)


(s teplovodivou pastou se opravdu nešetřilo, heatpipes jsou nezvykle přivedené přímo nad jádro)


(kompletně rozebraná GTX 480, zleva: pasivní chladič, hliníkový rám s nakonec samotné PCB)

Na serveru atomicmpc je k dispozici více fotografií obnažené GTX 480 a náročnější čtenáře proto odkážu přímo do fotogalerie. Na zveřejněných snímcích je patrné poměrně robustní chlazení, které pokrývá doslova každý kousíček karty. Nejspíše se tak naplní fámy, že za zpožděním Fermi stály také velmi vysoké teploty a bylo nutné vytvořit pořádné chlazení. Pokud plánujete zakoupit GTX 480, tak si připravte minimálně 10 000 Kč, v našich končinách spíše o několik tisíc více.

Zdroj: Atomicmpc
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.