Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Octek V2200

14.3.1999, Vít Zatloukal, zpráva
Octek V2200
Firma Ocean, Ltd. (Octek) po dlouhou dobu působila v OEM oblasti. Nyní se rozhodla vstoupit na "hlavní" trh a zpřístupnit své produkty koncovým uživatelům. Jedním z těchto produktů je Octek V2200 s grafickým čipem Rendition V2200.
Jedná se o kartu v AGP 1x provedení se 4MB SGRAM paměti, podporovanými rozhraními jsou DirectDraw, Direct3D a OpenGL, maximální 2D rozlišení je 1600x1200. Octek V2200 je dodáván v pěkné krabici se stručným manuálem a disketou s ovladači - tedy žádné CD s hrami, jak to bývá u grafických karet běžné.

Výkon není příliš oslnivý, ale odpovídá určení karty pro low-end trh. Ve srovnání s čipem Intel i740 dává V2200 mírně nižší rychlost a slabší kvalitu obrazu, ovšem za poloviční cenu. Ve 2D je výkon Octek V2200 docela slušný (srovnatelný s Matrox Millenium), ale ve 3D je to poněkud horší. Ačkoliv kvalita obrazu je docela dobrá, počet snímků za sekundu (na který hledí zejména skalní hráči) není příliš vysoký, zvláště ve větších rozlišeních (už při 800x600 je patrné zpomalení), dokonce ani s rychlejším procesorem. Zajímavě se chovala hra Incoming - běžela správně, ale z textu byly jen jakési barevné fleky, které nebylo možné přečíst. Benchmarkové výsledky (nepříliš obsáhlé) si můžete prohlédnout na Computer Heaven.

Výhodou této karty by měla být nízká cena, zřejmě kolem $60, ale Octek tuto informaci zatím nepotvrdil. Další výhodou je dobrá kompatibilita s MVP3 i BX základními deskami, snadná konfigurace a dobré celkové možnosti. Nevýhodou je průměrný výkon - karta není špatná, ale v ničem nevyniká. Kromě toho má problémy s některými hrami (Incoming, Forsaken) na starších monitorech. GLQuake se nepodařilo rozběhnout vůbec.

Octek V2200 je dobrá grafická karta z dolní části spektra grafických karet. Splňuje nejnutnější požadavky, ale nepřináší nic navíc. Je vhodná pro méně náročné uživatele hledající levnou grafickou kartu, která půjde bez problémů začlenit do jejich počítačových systémů.

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.