Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ chladí nové DDR2-1150 paměti vodou

21.11.2006, Milan Šurkala, aktualita
OCZ chladí nové DDR2-1150 paměti vodou
Společnost OCZ představila nové DDR2 moduly pracující na neuvěřitelně vysoké efektivní frekvenci 1150MHz, přičemž ještě slibuje možnost mírného zvýšení taktu. Moduly spadají do nové série FlexXLC Series. Je kombinováno klasické vzduchové...
Společnost OCZ představila nové DDR2 moduly pracující na neuvěřitelně vysoké efektivní frekvenci 1150MHz, přičemž ještě slibuje možnost mírného zvýšení taktu. Moduly spadají do nové série FlexXLC Series. Je kombinováno klasické vzduchové chlazení pomoci heatspreaderu a vodní chlazení.



Samotné vodní chlazení společnost OCZ nevyrábí, nicméně heatspreadery série FlexXLC jsou uzpůsobeny tak, že je možné paměti chladit vodou. Mají totiž vstupy pro trubice s vodou na obou koncích modulu. Vše je dobře patrné z obrázku nahoře.



OCZ DDR2 PC2-9200 FlexXLC Edition moduly tedy pracují na efektivní frekvenci 1150MHz, což je patrné už z názvu. Vyznačují se latencemi CL5-5-5-18, to sice nejsou příliš nízká čísla, ale vzhledem k vysoké frekvenci pochopitelná.

K takovému výkonu potřebují napětí 2,35V, spotřeba modulů je už tedy značně vysoká, vždyť DDR2 mají obvykle 1,8V. Nutnost kvalitního chlazení je tedy na místě. Novinkou je také 8-vrstvé PCB, což moduly dále prodražuje. Vodní chlazení by mělo umožnit zvýšit takt až na 1200MHz. Moduly jsou k dispozici jako 2GB (2×1024MB) dual channel kity.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.tgdaily.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.