Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ odhalilo SSD Z-Drive R2

8.4.2010, Jakub Doležal, aktualita
OCZ odhalilo SSD Z-Drive R2
Společnost OCZ je známá především výrobou operačních pamětí, avšak v posledních letech se také prosazuje na poli SSD. Nyní výrobce oznámil brzký příchod druhé generace „nerotujících“ disků určených pro sběrnici PCI-Express. S označením Z-Drive...
Společnost OCZ je známá především výrobou operačních pamětí, avšak v posledních letech se také prosazuje na poli SSD. Nyní výrobce oznámil brzký příchod druhé generace „nerotujících“ disků určených pro sběrnici PCI-Express.



S označením Z-Drive R2 dorazí na trh několik variant, které mají mnoho společného. Základem těchto modelů budou MLC NAND paměťové čipy v kombinaci s řadičem Indilinx, který bude v nejvyšších modelech obsažen až 4krát. K dosažení vysokého výkonu by dále měla pomoci sběrnice PCIe x8 a také RAID 0. Hodnota MTBF se pohybuje na hranici milionu hodinu. Spotřeba pak v rozmezí 12-20 W.



Disky budou nabízeny v kapacitách od 256 GB do 2 TB, avšak díky konstrukčnímu řešení je možné provádět zvýšení kapacity pomocí výměnných modulů. Základní model s názvem Z-Drive R2 m84 bude možné zakoupit v kapacitách od 256 GB do 1 TB. Přenosové rychlosti jsou pohádkové v porovnání se současnými disky, čtení až 800 MB/s a zápis 750 MB/s. Modelová řada R2 p84 je prakticky totožná s předchozí, pouze rychlost zápisu narostla na 800 MB/s.



Novou generaci uzavírá highendové řešení pojmenované R2 p88. Tyto disky budou disponovat kapacitou od 512 GB do 2 TB. Modely od 1 TB do 2 TB nabídnou již zmiňovanou kombinaci více řadičů Indilinx a zapojení v RAID 0. Tyto technologie pomohly k dosažení naprosto pohádkových rychlostí. Hodnota čtení i zápisu narostla na konečných 1400 MB/s.

OCZ plánuje začít s produkcí již velmi brzy, avšak zatím nezveřejnilo finální ceny. Nicméně malou nápovědou může být modelová řada Z-Drive R2 p88, která se již objevila v některých obchodech. Za 1TB model zaplatí případný zájemce 90 500 Kč ($4770). Záruční doba bude u všech disků 3 roky.

Zdroj: OCZ, TCM