Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vindicator - když se kopíruje chladič

11.5.2007, Jan Vítek, aktualita
OCZ Vindicator - když se kopíruje chladič
Server X-bit labs byl kontaktován zástupcem společnosti Scythe poté, co zveřejnil recenzi na chladič firmy OCZ - Vindicator. Ten je totiž na pohled velmi podobný snad nejpopulárnějšímu chladiči Scythe - Ninja. Navíc je podobně cenově postaven...
Server X-bit labs byl kontaktován zástupcem společnosti Scythe poté, co zveřejnil recenzi na chladič firmy OCZ - Vindicator. Ten je totiž na pohled velmi podobný snad nejpopulárnějšímu chladiči Scythe - Ninja. Navíc je podobně cenově postaven a dle testů serveru odpovídá i jeho výkon.


Scythe Ninja Plus

Andreas Bunen (Scythe) řekl: "Scythe je akcionářem továrny, kde produkuje svoje chladiče a ta zase drží akcie kanceláře Scythe Taiwan, s níž máme velmi úzké vztahy. V rámci toho máme přehled o všech zakázkách této továrny, avšak firma OCZ v nich nefiguruje. Jsme si proto jisti, že chladiče OCZ jsou produkovány v jiné továrně a jediné komponenty, které mají chladiče nejspíše společné, jsou šestihranné matky na vrcholcích heatpipe, jež pochází odjinud. Dále jsme také firmě OCZ neschválili výrobu verzí našich chladičů a ani jsme k tomu nedostali žádost. Jejich produkty jsou proto jednoduchou kopií chladičů Ninja. Spekulace o původu těchto chladičů nás znepokojují."


OCZ Vindicator

Scythe tedy popírá jakoukoliv spolupráci s OCZ. Na přímý dotaz se zástupce této firmy Alex Mei vyjádřil: "OCZ Vindicator není v žádném způsobu spojen s produkty Scythe a využívá námi navrženého seskupení žeber, aby poskytl zákazníkům jinou možnost výběru. Využíváme vlastních zkušeností navrhování chladičů a zvětšili jsme aktivní povrch žeber. Chladiče Vindicator jsou vyráběny ve zcela jiné továrně než chladiče Scythe a splňují tedy naše vlastní náročné standardy. V budoucnu můžete očekávat další chladicí řešení pro nadšence, která budou více rozmanitá a dokonce využijí patentovaných technologií."

Obrázek si tedy dokážete jistě udělat sami. Z různých fotografiích, co naleznete na internetu to však vypadá, že seskupení žeber OCZ, které si firma sama navrhla, se od Scythe Ninja liší pouze tím, že u OCZ jsou vykrojeny kroužky a u Ninjy to jsou hluboké zářezy. Navíc v obou případech mají chladiče shodně 23 žeber, 6 v půli rozdělených heatpipe, dolní pasiv nad základnou, atd.

Zdroj: X-bit Labs