Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Z-Drive R4 slibuje propustnost až 2800 MB/s

4.8.2011, Jan Vítek, aktualita
OCZ Z-Drive R4 slibuje propustnost až 2800 MB/s
Společnost OCZ na začátku léta prezentovala svá nová podniková SSD OCZ Z-Drive R4, která mají poskytnout úctyhodný výkon a využít také novou generaci Virtualized Controller Architecture (VCA) 2.0. Využívají čtyři, nebo rovnou osm kontrolerů...
Společnost OCZ na začátku léta prezentovala svá nová podniková SSD OCZ Z-Drive R4, která mají poskytnout úctyhodný výkon a využít také novou generaci Virtualized Controller Architecture (VCA) 2.0. Využívají čtyři, nebo rovnou osm kontrolerů SandForce a firemní OCZ SuperScale Storage Controller, díky čemuž poskytují rychlosti čtení i zápisu kolem 2800 MB/s. O tom se nám ve světě spotřebitelských SSD s rozhraním SATA může jen zdát.



K dispozici budou čtyři verze - jednak dvě s označením C, které nevyužívají Over Provisioning tak intenzivně, takže mají k dispozici více paměti pro samotná data také nejsou chráněny před ztrátou dat v případě výpadku proudu. Pak tu budou dvě verze R (s červenými součástkami) s více paměti vyhrazené právě pro Over Provisioning, což se bude hodit při intenzivním využití, a ochranou před ztrátou dat (Power Fail Protection). Rozdíl mezi kartami s plným a nízkým profilem by měl být právě v počtu kontrolerů SandForce.



Karty mají rozhraní PCI Express x8, podporu TRIM/SCSI Unmap, MTBF 2 milióny hodin, 128bitové či 256bitové AES šifrování, využívají paměti MLC NAND Flash. S pomocí dvou SuperScale Storage Controller, které využívají techniku Complex Command Queuing Structure (CCQS) pro optimalizaci čtení a zápisu a snižují zátěž procesoru, mají nová SSD dosáhnout až 1,2 miliónu IOPS a propustnosti 5600 MB/s. S jedním je to cca poloviční výkon.

Z-Drive R4 přijde s tříletou zárukou a přijdou v 300GB, 600GB a 1,2TB verzích (nízkoprofilové) a 800GB, 1,6TB a 3,2TB verzích (plná výška).

Zdroj: TZ OCZ Technology