Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ohlédnutí za 1. pololetím procesorového trhu Číny

24.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Ohlédnutí za 1. pololetím procesorového trhu Číny
Možná mne někdo nařkne z propagace čínské části světa, když jsem teprve dopsal článek o vývoji prodeje polovodičů v Číně a již pracuji na článku dalším. Podívám-li se však na produkci Intelu a AMD za uplynulý rok a na jejich celkový prodej...
Možná mne někdo nařkne z propagace čínské části světa, když jsem teprve dopsal článek o vývoji prodeje polovodičů v Číně a již pracuji na článku dalším. Podívám-li se však na produkci Intelu a AMD za uplynulý rok a na jejich celkový prodej v Číně, pak zjistím následovné.

Přehled výroby polovodičů, Intelu a AMD a jejich podíl na čínském trhu za rok 2006
Výrobce
Tržby (mil USD)
Čínský trh (mil USD)
Podíl (%)
Intel
35.382,000
16.808,000
47,504
AMD
5.649,000
3.568,000
63,162
Celkem
41.031,000
20.376,000
49,660

Je zřejmé, že pokud čínsky trh spotřebuje téměř 50% produkce polovodičů AMD a Intelu, pak má smysl se tímto trhem hlouběji zabývat. Čínský server zveřejnil velmi zajímavý vývoj prodeje procesorů za první pololetí. Podívejme se tedy na výsledky čínského prodeje blíže.


Začal bych u vývoje průměrných cen procesorů, které nám postupně klesaly, jak se AMD s Intelem předháněli ve zlevňování.



Rozhodně není nezajímavý graf, kde vidíme podíl jednotlivých cenových skupin, kde je zřejmé, že nejnižší cenová kategorie dominovala se svými více jak 50 % podílu na trhu. Nejdražších procesorů se však prodalo pouhých 4,5 %.



Rovněž zde máme vývoj prodejů v jednotlivých cenových kategoriích. Zde je zřejmé, že nejlevnější kategorie se chová obráceně jak kategorie dražší, kde mezi nimi vzájemně dochází k jakémusi přelévání zájmu zákazníků.



Další neméně zajímavý graf nám říká o podílu počtu jader prodaných procesorů, kde dominují s více jak 68 % dvoujádrové procesory. Rovněž je vidět i začínající prodej čtyřjádrových procesorů od Intelu ve výši 1,8 %.



Další graf nepotřebuje velkého komentáře, neboť nejprodávanějším procesorem se stal AMD Athlon 64 X2. Procesory Intel jsou naopak rozloženy do více kategorií.



Co se socketů týče, zde se naopak stal nejpoužívanějším socket 775, na němž je většina Intelových procesorů, v těsném závěsu je pak socket AM2 pro AMD procesory.



Nyní se můžeme podívat na skutečné zastoupení na trhu, jak si jej mezi sebou navzájem dělili AMD s Intelem po čas celého pololetí.


Vítězem pololetního soupeření se stal s nepatrným náskokem Intel v poměru 50,7 % : 49,3 %. Pokud jsem něco důležitého opomněl, pak to jistě naleznete ve zdroji.

Zdroj: ZOL