Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oko Visorovo

19.12.2001, Jakub Marek, článek
Oko Visorovo
Máme tu další rozšiřující modul pro handheldy Handspring Visor - eyemodule2 je již druhá verze jednoduchého digitálního fotoaparátu do slotu SpringBoard.
Kapitoly článku:
Pro rozšiřující slot SpringBoard existuje mnoho přídavných zařízení, plnících různé funkce. Jedním z nich je i eyemodule2 společnosti Blocks Products. eyemodule2 je jednoduchý digitální fotoaparát, schopný snímat barevné obrázky v rozlišení 640x480 nebo tzv. mini-movies, černobílé sekvence s rozlišením 160x120 bodů a rychlostí přibližně 12 snímků za vteřinu. Jeho výhodou jsou malé rozměry (při zasunutí do SB slotu prodlouží Visor pouze o 2,5 cm) a jednoduché ovládání jedním tlačítkem. Nevýhodou, a myslím že docela zásadní, je jeho cena.



Obr. 1 - tak velikou krabici rozhodně nepřehlédnete

Po otevření veliké krabice vám na stůl vypadne malá stříbrná plechovka, vystlaná černou pěnou, ve které je bezpečně usazen eyemodule2. Díky této bytelné plechovce můžete modul nosit neustále s sebou a nemusíte mít obavy, že na něj někde omylem sednete. Dále v krabici najdete už jen návod k použití, v něm skryté CD se softwarem a tři letáčky.



Obr. 2 - skromné příslušenství

Instalace modulu nemůže být jednodušší - otevřete plechovku, vyjmete modul a vložíte jej do vašeho Visora. Ten se automaticky zapne a po zobrazení loga eyemodulu2 se přepne do aplikace, která se nainstalovala z ROM modulu. eyemodule2 nemá vlastní baterii ani paměť pro ukládání snímků - obojí mu poskytuje handheld, k němuž je připojen. Nyní již stačí odklopit gumovou krytku čočky a zmáčknout jediné tlačítko na eyemodulu2 - první snímek je hotov. Na displeji handheldu si jej můžeme prohlédnout a rozhodnout se, zda jej uložit či nikoli. Aplikace zůstává nainstalována i po vyjmutí modulu ze slotu, takže si nasnímané obrázky můžete kdykoli prohlédnout.



Obr. 3 - Visor Edge s nainstalovaným modulem

Ovládání aplikace také není vůbec složité. Můžeme si vybrat, zda se bude po stisknutí hardwarového tlačítka snímat statický obrázek nebo mini-movie. U statických obrázků můžeme navíc zvolit jejich velikost - buď Palm size (160x120 bodů) nebo Full size (640x480 bodů). Pokud máme modul připojený k Visorům s černobílým displejem, fotí eyemodule2 obrázky "Palm size" v 256 odstínech šedi a "Full size" barevně, s Visorem Prism ukládá obě velikosti barevně. Jako hledáček slouží displej handheldu a poskytuje překvapivě dobrý obraz dokonce i na černobílých modelech.



Obr. 4 - aplikace Eyemodule2 na pořizování a prohlížení snímků

Pomocí aplikace Eyemodule2 můžeme rovněž nafocené snímky prohlížet a mazat, a to ve třech režimech - jednotlivé snímky, náhledy 9x9 a detaily. Ke každému snímku můžeme připojit poznámku. Snímky ve vyšším rozlišení lze zmenšit na velikost 160x120 bodů a ušetřit tak místo v paměti. Můžeme si také přehrát nahrané mini-movies (ovšem můj Visor Edge přehrával filmy o něco větší rychlostí, než jakou byly natočeny). Součástí aplikace je také programovatelný časovač, díky němuž můžeme automaticky pořizovat snímky v pravidelných intervalech.

Kvalita snímků víceméně odpovídá možnostem modulu. Čočka má fixní ohniskovou vzdálenost 6.0mm, F2,8 a je rovněž fixně zaostřena na vzdálenost 45 cm - nekonečno. O snímání se stará senzor CMOS o maximálním rozlišení 640x480 bodů při 24-bitových barvách a s rychlostí závěrky 1/30 - 1/10000 sekundy. Expozice probíhá automaticky.

Ukázkové snímky

první dva snímky jsou v rozlišení 640 x 480 a 24-ti bitové barevné hloubce. Třetí snímek je černobílý a v rozlišení 160 x 120.
Ukazka1.jpgUkazka2.jpgUkazka3.jpg


Pozn.: další ukázkové snímky si můžete prohlédnout tady.