Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OLED displeje překonávají LCD ve smartphonech, mají 51 % a míří výš

25.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
OLED displeje překonávají LCD ve smartphonech, mají 51 % a míří výš
Technologie OLED se dostává stále více do popředí. Ve smartphonech se už stává většinovým typem displejů, neboť v prvním čtvrtletí letošního roku překonala LCD a dostala se na 51 %, roste ale dál.
Mnozí dlouhé roky čekali, až se displeje OLED stanou standardními displeji napříč různými zařízeními. Trvalo to dlouho, ale ta doba v některých oblastech už přišla, případně už přichází. Nyní jsou už typickými displeji v televizích, stále častěji je vidíme v herních monitorech, docela časté jsou i v noteboocích a nyní jsou už nejčastějším displejem ve  smartphonech. Vyplývá tak z průzkumu analytické společnosti Omdia, který ukazuje, jak se tato technologie postupně stává dominantní s tím, jak se nově stává mnohem častější i v telefonech střední třídy. Může za to klesající cena panelů AMOLED, která je dělá dostupnou alternativou LCD panelům i u zařízení, kde jsou zákazníci více citliví na cenu.
 
Dodávky displejů pro smartphony (Omdia)
 
Zatímco na konci loňského roku měly displeje LCD 49% zastoupení ve třídě smartphonů, za první čtvrtletí letošního roku to už bylo 51 % a překonaly tak LCD. Čísla za druhé čtvrtletí ještě nemáme, ale odhady činí 53:47 ve prospěch OLED a ve třetím čtvrtletí se očekává dokonce 56:44.
 
Za rok 2023 bylo dodáno 1,45 miliardy displejů pro telefony, což je nárůst o 5 %. Odmia očekává, že v roce 2024 bude trend růstu podobný s tím, že v první polovině roku 2024 by mělo jít o 715 milionů, což by měl být 9% meziroční nárůst.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.