Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OLPC uvede tabletové XO s cenou i pod 100 USD

28.12.2009, Jan Vítek, aktualita
OLPC uvede tabletové XO s cenou i pod 100 USD
Vyrobit osobní počítač s cenou nepřevyšující 100 amerických dolarů byl vždy cíl nevýdělečné organizace OLPC (One Laptop per Child), ovšem to se v minulosti moc nedařilo. Nyní se má dostat na scénu nové tabletové PC s označením XO, jehož...
Vyrobit osobní počítač s cenou nepřevyšující 100 amerických dolarů byl vždy cíl nevýdělečné organizace OLPC (One Laptop per Child), ovšem to se v minulosti moc nedařilo. Nyní se má dostat na scénu nové tabletové PC s označením XO, jehož distribuce se plánuje v blízké budoucnosti. Má se navázat na předchozí verze XO, které byly již distribuovány do 35 zemí, ve 25 jazycích a pro celkem 1,4 milionu dětí. Cílem OLPC je přitom půl miliardy dětí se svým počítačem.



Mluví se celkem o třech verzích. XO 1.5 bude stejného designu jako XO 1.0, avšak čip od AMD nahradí technologie firmy VIA poskytující dvojnásobný výkon, dále čtyřnásobná kapacita RAM a kompatibilita s OS Linux a Windows. K dispozici má být již od ledna za přibližně 200 USD (dle aktuálních cen DRAM a Flash pamětí).

Dalším je XO 1.75 chystané pro rok 2011 bude opatřené gumovou ochrannou vrstvou a 8,9" dotykovým displejem. Založeno bude na procesoru ARM od Marvell a doplní tak XO 1.75 s procesorem x86, které zůstane v produkci. Cena se očekává kolem 150 USD.

A nakonec má pod 100 USD jít zařízení XO 3.0 chystané však až na rok 2012. Jenomže jeho design s ohebným plastem bez jakýchkoliv otvorů mu má poskytnout vysokou mechanickou odolnost. Vnitřnosti budou rovněž založeny na procesorech ARM, takže OS Windows kompatibilní nebudou a také nebudou k dispozici klasická vstupní zařízení - klávesnice a myš, tedy pouze dotyková obrazovka. Ovšem ta, jak je vidět z fotografie, bude schopna alespoň klávesnici celkem dobře nahradit.

Zdroj: X-bit labs