Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OnePlus prý chystá smartphony se 7000mAh baterií díky křemíkovým modelům Glacier

10.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
OnePlus prý chystá smartphony se 7000mAh baterií díky křemíkovým modelům Glacier
Kapacity lithiových akumulátorů v telefonech se postupně zvyšují a společnost OnePlus nedávno uvedla křemíkové modely Glacier. Ty by ale mohly vést k ještě většímu navyšování kapacity a spekuluje se o 7000mAh variantách.
Technologie lithiových akumulátorů se nevylepšují jen v elektromobilech, některé novinky pronikají i do oblasti spotřební elektroniky. V poslední době jsou to nejčastěji křemíkové akumulátory. Lépe řečeno, jde o lithiové baterie, které mají v anodě příměs křemíku, jež vylepšuje některé vlastnosti, zejména energetickou hustotu. Jednu takovou představila nedávno i společnost OnePlus v telefonu Ace 3 Pro, kde byla uvedena nová řada akumulátorů Glacier. Ty právě využívají křemíkové příměsi, bionickou strukturu a společnosti se do tenkého těla výše zmíněného telefonu povedlo vměstnat obří 6100mAh akumulátor. Zde připomeňme, že většina dnešních telefonů má 5000mAh akumulátor a u nových generací se kvůli pokrokům v bateriích i vysokým spotřebám moderních high-endových procesorů předpokládá přechod na 5500mAh baterie.
 
OnePlus tvrdí, že jeho akumulátory mají o 23,1 % vyšší energetickou hustotu než předchozí generace (není jasné, zda hmotnostní nebo objemovou), v případě objemové hustoty bylo konkrétně dosaženo hodnoty 763 Wh/l, což je opravdu velmi slušné číslo. Spolu s vysokou kapacitou tu máme i podporu rychlého nabíjení 100 W. Nyní se tak spekuluje o tom, že nová generace baterií by mohla přinést na trh nové telefony s ještě vyšší kapacitou 7000 mAh. Patrně ale nepůjde nejprve o vlajkové lodě, ale o telefony střední třídy, možná jejich verze zaměřené na co nejdelší výdrž (např. Motorola má verze Power, které mají už dnes nadprůměrné 6000mAh akumulátory, zda něco takového udělá i OnePlus, nevíme).
 
Uvážíme-li, k jak velkému nárůstu hustoty došlo, přechod k 7000mAh akumulátorům by nemusel znamenat zásadní navýšení hmotnosti a objemu. Když si trochu započítáme a aplikujeme ono 23,1% navýšení pro hmotnostní i objemovou hustotu zároveň (nevíme totiž, ke které se vztahuje, takže musíme teoretizovat), 40% navýšení kapacity (z 5000 na 7000 mAh) by při navýšení hustoty o 23,1 % navýšilo rozměry a/nebo hmotnost o 13,8 %. To není až tak moc.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.