Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OpenAI pozdrží vydání ChatGPT Voice Mode alespoň o měsíc, řeší citlivý obsah

26.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
OpenAI pozdrží vydání ChatGPT Voice Mode alespoň o měsíc, řeší citlivý obsah
OpenAI nedávno představilo model GPT-4o (GPT-4 Omni), který už lze vyzkoušet. Jedna z nových funkcí, Voice Mode, na sebe ale nechá ještě nějakou dobu čekat. OpenAI její vydání trochu pozdrželo.
V polovině května byl představen nový model GPT-4o (GPT-4 Omni), který si již lze vyzkoušet v chatbotu ChatGPT. Tam funguje opravdu dost dobře pro různé druhy vstupů včetně obrázků. Jednou z novinek, kterou firma při představení ukázala, byl Voice Mode. Ten by měl chatbotovi přidat více lidský charakter odpovědí, které by měly být více emočně zabarvené, má zvládat přerušení a podobně. Firma nicméně oznámila, že tato funkce bude minimálně o měsíc odložena a neobjeví se koncem června, jak bylo původně plánováno. Dá se tedy očekávat, že se objeví spíše až koncem července nebo možná až začátkem srpna.
 
 
Současně se jí také nedočkají všichni, ale jen omezený počet uživatelů, všeobecná dostupnost předplatitelům plánu Plus je nyní oznámena na podzim letošního roku. OpenAI se totiž snaží vyřešit potíže s nedostatečně kvalitní detekcí a (ne)odmítáním některých citlivých typů obsahu, takže nechce, aby se nová funkce chatbota stala zdrojem necitlivých odpovědí. Omezení dostupnosti na menší počet uživatelů by mělo firmě pomoci dříve odhalit, zda se bude chatbot chovat tak, jak by měl nebo naopak neměl, a minimalizovat tak riziko široké dostupnosti problematické a "nekorektní" aplikace.
 
OpenAI navíc čelí sílící konkurenci. Z řad jejích zakladatelů vzniklo už několik odpadlíků, Elon Musk založil svou další společnost xAI, která vyvíjí chatbota Grok, další zaměstnanci, kteří v minulosti opustili OpenAI, založili společnost Anthropic, která představila velmi pokročilý model Claude 3.5 Sonnet. Ten v testech dokáže podávat srovnatelné a někdy i lepší výkony než GPT-4o. Poslední týdny se také řeší kauza hlasu "Sky", který se nelíbí herečce Scarlett Johansson, jež k použití hlasu nedala svolení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.