Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oprava predikce větvení pro Ryzeny ve Windows 11 nyní dostupná i ve 23H2

28.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Oprava predikce větvení pro Ryzeny ve Windows 11 nyní dostupná i ve 23H2
Nedávné testy ukázaly, že oprava predikce větvení, která způsobovala nízké výkony procesorů AMD Ryzen 9000 a nejen těch, opravdu přináší vyšší výkony. Nyní se dostává i do Windows 11 23H2, není tedy potřeba preview buildu 24H2.
Před několika dny vyšla oprava, která napravila snížený výkon procesorů AMD Ryzen 9000 ve hrách. Špatná predikce větvení snižovala výkony, které nedosahovaly těch, jež byly prezentovány společností AMD. Ta totiž procesory testovala v pravém administrátorském režimu, zatímco lidé obvykle provozují počítače v uživatelském nebo případně v omezeném režimu lokálního administrátora. V pravém administrátorském režimu se chyba nevyskytovala, zatímco v těch ostatních ano. Záplata dodala více výkonu nejen Ryzenům 9000, ale také Ryzenům 7000 (a to o 10-11 % v průměru), takže to ale stále nevysvětlilo problém toho, proč nové Ryzeny mají ve hrách jen tak malý náskok před těmi minulými (oprava totiž navýšila výkon pro obě generace, takže rozdíl mezi nimi zůstal podobný).
 
Problém opravy byl nicméně v tom, že byla k dispozici v preview buildu Windows 11 24H2. Nyní bylo oznámeno, že záplata je nyní k dispozici i pro běžně dostupnou verzi systému Windows 11 23H2. Tam je dostupná mezi volitelnými aktualizacemi pod číslem KB5041587 (mně se dnes nainstalovala automaticky). Verze pro 23H2 by měla navýšit výkon nejen pro Ryzeny na architektuře Zen 5 a Zen 4, ale dokonce i Zen 3 (např. Ryzeny 5000). Nakolik to pomůže procesorům Intel, je zatím nejasné. Nedávné testy ukázaly, že většinou se herní výkon u procesorů Intel nezměnil, ale přesto se objevily i hry, kde také došlo k zásadnímu nárůstu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.