Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Orange SPV C600 - nic pro blondýny?

27.7.2007, Monika Šindelková, preview
Orange SPV C600 - nic pro blondýny?
Bude to rok, kdy se mi do rukou dostal smartphone Motorola MPx200. Tehdy na mě byl přístroj moc složitý, Motorole stále všechno dlouho trvalo a já jsem si řekla, že chytrý telefon již nikdy víc. Nyní se mi však do rukou dostal Orange SPV C600 s Windows Mobile 5. Jak si "chytrý" telefon a "hloupá" blondýna budou rozumět, na to se podíváme v dnešním, lehce oddechovém článku.
Jednoho dne dorazil balík s Orange SPV C600. Krabička je to pěkná, festovní, uvnitř byl kromě telefonu USB kabel s nabíječkou, stereo sluchátka a cd s ovladači a obslužným softwarem. Jediné, co jsem si musela dokoupit byla karta a pouzdro, aby se mi "Milášek" neošoupal.




Provedením je to klasický mobil bez vysouvací klávesnice. Vetší část přední strany zabírá QVGA displej. Nad ním mrká kontrolní dioda a vedle ní je sluchátko, vpravo je umístěno logo oranžového operátora. Pod displejem jsou umístěny tzv. systémové klávesy, čtyrklávesí pro návrat na hlavní obrazovku, mazání či návrat v menu a zelené a červené sluchátko. Uprostřed nich je joystick. U QTEKu 8310 byl dost kritizován- proto jsem z něj mela obavy, že se bude špatně ovládat, ale zatím funguje jak má. Spodní část se skládá z číselných tlačítek, která jsou lehce vypouklá, podélně oddělená žlábkem, takže se nemůžete při psaní splést. Číslice jsou dostatečně velké, horší už je to s písmenky, ale i ty se na stříbrném podklade dobře čtou. Tlačítka reagují docela svižné, jen občas jsem se musela vracet, protože smartphone místo 3. znaku napsal 2. písmenko. Ale po dohrání české T9 je psaní bez problému.


Na právem boku je umístěno tlačítko pro fotoaparát. Na druhé straně je dvojtlačítko pro zesilování a zeslabení zvuku. A nad tím je tlačítko pro rychlý přístup na stránky Orange. Na horní stranu si výrobci zvykli umísťovat tlačítko pro zapínání a vypínání telefonu, ale mnohem častěji je používám pro přepínání režimu, hlavně na noc, kdy zapínám režim letadlo, aby mě nikdo nebudil. Vedle je sklíčko infraportu, který se ale dnes už moc nenosí. Ale nezapomínejme, že se tento model začal prodávat koncem roku 2005, kdy spojení pres IRDA bylo mnohdy jediným způsobem komunikace mezi dvěma mobily.


Spodní strana je určená pro USB mini konektor a 2,5' jack od sluchátek a ještě zbylo místo pro očko na šňůrku.

Po otočení pod logem MS je čočka fotoaparátu s 1,3 MPx rozlišením. Fotoaparátu chybí ostření, takže od něj žádné zázraky necekejte. Vedle čočky je zrcátko pro autoportrét a konektor pro anténu, krytá gumovou krytkou. Pod plastovým krytem je 1100 mAh Li-Ion baterka, která uživí přístroj po dobu cca 4 dnů. Jak dlouho se dobíjí? Těžko říct,protože při každém připojení se začne automaticky nabíjet. Ale po víkendové dietě, kdy jsem jej nepřipojila se baterka dobila zhruba za 2 hodiny. Pod baterkou se schovává slot pro kartu SIM a bohužel i pro miniSD kartu, takže při každém nahrávání se musí smart vypnout a pak až zasunout do čtečky v PC. Jsou ale 2 řešení jak to obejít, pomocí nástavby v Total Commanderu nebo utilitky do mobilu, která po přepnutí nastaví kartu jako další disk.


Wokna? Na noc nevypínat

Telefon ovládají Windows Mobile ve verzi 5, takže pokud jste nepřešli na některou mutaci Linuxu, přejde vám ovládání snadno do krve. V menu se pohybujete bud joystickem nebo číselnými tlačítky, pokud se vám nepodaří něco nainstalovat a z číslic se stanou písmenka. Tak jako se to povedlo mne. A právě tohle je kámen úrazu pro nezasvěcené při práci s mobilními wokny. Jakmile něco nainstalujete a nebo odinstalujete, už nemusí mobil fungovat jako před tím, což poznáte po následném vypnutí a zapnutí. Mne se to stalo hned po chybné instalaci češtiny, kterou telefon nemel. V menu se mi přestaly otevírat některé funkce. Tak jsem provedla master reset, a najednou tam nešlo nahrát to a ono. Ted už vím, že se telefon zamknul a musela jsem jej odemknout v registrech. A to je právě to, co muže odradit elévy a elévky (neplést s elfy, ti dělají úplně něco jiného) při pořízení chytrého telefonu. Jedinou pomocí jsou různé diskuze na internetu. V mém případe to byly stránky o QTEKu 8310 a manuál od Cingularu 2125, který je C600 bratříčkem, sice má jiný vzhled, ale funkčně jsou shodní.




Popisovat tu WM5 nemá cenu, všechno o nich je tu v článcích ostatních autoru. Jen bych se zmínila o nutnosti nainstalovat prográmky jiných výrobců jak od MS. Třeba přehrát video ve formátu 3gm nebo AVI bez potřebného pluginu nepůjde. A to ani v předinstalovaným WM Playeru. Na surfování po internetu je lepší Opera Mini. Zkrátka, jak už jsem uvedla výš, bez diskusí a webových stránek s downloady se ze začátku moc nechytáte. Možná proto jako primární mobil používám SE K750, který díky Javě umí vše co potřebuji, až na Office editor, který mám v tomto smartphonu, a ve kterém jsem tohle všechno mohla napsat.


Klady a zápory

Ke srovnání si vezmu již zmíněný SE K750. Chybí mi počítadlo dat. Používám telefon pro brouzdání, „jimmuji“ s kamarády a stahuji emaily. Protože jsou datové služby u operátorů stále drahé, hlídám si měsíční taxu. To samé s hovory a odeslanými smskami. Našla jsem si Smartphone GPRS Traffic manager, ale ten vyžaduje registraci a zakoupení licence. Nehledě na to mi (už zase) změnil Home Screen k obrazu svému. Fotoaparát taky nic moc a pro přehrávání zvuku jsou lepší sluchátka než hlasitý poslech. Java se bohužel instaluje do woken, což užírá vnitřní použitelné paměti. No, a karta je skryta uvnitř. V čem jej musím naopak pochválit je nádherný, ostrý a velký displej 320x240 oproti 176x220. Má EDGE, což dnes stále každý telefon neumí. A tlačítka má lepší, možná proto, že jsou plastová, takže si o ně nelámu nehty jako při psaní na K750. Přímé srovnání najdete zde.

A technické drobty nakonec:
Rozměry, procesor, paměť atd.
46 x 108 x 17,5 mm a 105g
Pohání jej OMAP 850 na 195 MHz
RAM a ROM – 64 MB(z toho využitelné 18 MB) a 64 MB (z toho využitelných 64 MB)
Displej je aktivní 240x320 pixelů s barevnou hloubkou 65tis. barev a úhlopříčkou 2,2“
Dovoláte se s ním jak u nás tak i za Velikou louží.
Bratříčci: HTC Faraday a Cingular 2125