Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Organická baterie umožní zálohovat data během výpadku proudu

5.8.2005, Marek Štelčík, aktualita
Organická baterie umožní zálohovat data během výpadku proudu
NEC dnes oznámil, že pracuje na malé organické baterii pro desktopové PC, která poslouží jako náhradní zdroj při výpadku proudu. Baterie bude schopna poskytnout dost proudu a umožní uživatelům zálohovat své data a minimalizovat riziko ztracení...
NEC dnes oznámil, že pracuje na malé organické baterii pro desktopové PC, která poslouží jako náhradní zdroj při výpadku proudu. Baterie bude schopna poskytnout dost proudu a umožní uživatelům zálohovat své data a minimalizovat riziko ztracení cenné práce. Mnohé kanceláře sice vlastní UPS, ale baterie bude mnohem pohodlnější řešení především proto, že zabírá mnohem méně místa.



Tato baterie s označením ORB (organic radical battery) se bude velikostí a váhou podobat typické baterii do telefonu (55 x 43 x 4 mm a 88 gramů) a dodá až 35W. Podle zprávy NEC má průměrný kancelářský počítač spotřebu mezi 98W až 228W a spojením čtyř ORB článků tedy dostaneme 140W, což je podle společnosti NEC dostatek na zálohování dat a vypnutí počítače.

Technologie ORB je založená na organickém polymeru: využívá elektrochemickou reakci organického 2,2,6,6-tetramethylpiperidinoxy-4-yl metakrylátu. Podrobnosti o technologii jsou k nalezení na stránkách firmy NEC. Tyto baterie mají zajisté velký potenciál a mohly by se v budoucnu stát standardní součástí ve spotřební elektronice. Společnost však ani nenaznačila, kdy se má technologie stát komerčně dostupná.

Zdroj: www.nec.co.jp, www.tomshardware.com