Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Organizace pro RISC-V se stěhuje z USA do Švýcarska, obává se obchodní války

27.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Organizace pro RISC-V se stěhuje z USA do Švýcarska, obává se obchodní války
Pokud se některá společnost či organizace kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou někam stěhuje, pak se mluví především o tom, že mizí výroba právě z Číny, a to především do okolních zemích. Ale pak je tu RISC-V Foundation. 
RISC-V Foundation tak stojí za vývojem otevřeného ISA standardu RISC-V a nyní se rozhodla, že kvůli reálným i teprve možným dopadům čínsko-americké obchodní války se raději přesune z území Spojených států do Švýcarska, kde bude pokračovat ve své práci. 
 
 
Nadace se tak stěhuje i kvůli tomu, aby do její práce nemluvila politika, čili aby ta neovlivňovala její rozhodnutí spolupracovat s různými vládami, univerzitami a společnostmi mimo Spojené státy. Lidé z RISC-V Foundation připomínají, že rozvíjejí otevřený a volně dostupný standard, který umožňuje komukoliv vyvíjet na jeho základě svůj hardware, a proto jsou jakákoliv omezení daná politickou situací nepřijatelná. 
 
Můžeme také připomenout, že právě letos přišla dvě velká oznámení ohledně využití standardu RISC-V k tomu, aby byla snížena závislost na technologiích původem z USA. Jedno takové učinila Čína, která chce do svých příslušných snah investovat 29 miliard dolarů a pak je to Evropská unie, která už na RISC-V staví a chce mít výsledné produkty na trhu do roku 2021. Pokud tedy budeme mít ve Švýcarsku samotnou nadaci pro RISC-V, může to snahy o využití této ISA v Evropě jen podpořit. 
 
RISC-V Foundation také uvedla, že Švýcarsko bylo pouze jedna z možností, o kterých se hlasovalo, a to už na konci předchozího roku. Zástupci reprezentující jednotlivé členské firmy, které si platí za svou účast, měli ovšem obavy o celkovou geopolitickou situaci a doporučovali přesun do neutrální země, takže Švýcarsko pak bylo vcelku logická volba. Mezi takové společnosti patří mimo jiné Qualcomm, NXP, Huawei, Nvidia, Nokia, MediaTek, Raspberry Foundation a China's Alibaba Group. 
 
Rozhodnutí nadace si také už vysloužilo odezvu v řadách amerických republikánů, kteří se obávají toho, že přesunem RISC-V z USA získá Čína větší vliv nad vývojem architektury ku vlastnímu prospěchu. Společnost Huawei to vidí pozitivně a mluví o tom, že toto rozhodnutí spadá do její představy o "heterogenním a otevřeném světě". 
 
Zdroj: TechSpot