Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OS Windows 7 zítra končí, Chrome jej ale bude podporovat dál

13.1.2020, Jan Vítek, aktualita
OS Windows 7 zítra končí, Chrome jej ale bude podporovat dál
Zítra budou vypuštěny poslední aktualizace pro operační systém Windows 7, pokud jde o bezplatnou podporu. Od společnosti Google se však dozvídáme, že v jejím případě bude Chrome pod Windows 7 podporován i nadále.
Na plánu Microsoftu se nic nemění a pro rozšířenou podporu systému Windows 7 SP1 stále platí, že končí 14. ledna 2020, čili zítra. Nelze očekávat změnu, protože taková rozhodnutí Microsoft nedělá a sám má přirozeně zájem na tom, aby uživatelé upgradovali na nový systém, a to nejlépe Windows 10, jak ostatně sám doporučuje. 
 
 
Stejně tak uvádí, že nabídka aktualizace na Windows 10 z Windows 7 a novějších OS zdarma dávno vypršela, nicméně neoficiálně to stále funguje a lidé hlásí, že klíče ze starších systémů jsou Microsoftem stále akceptovány pro aktivaci Windows 10. Oficiálně bychom si ale měli pořídit nový počítač s předinstalovaným systémem, nebo systém samotný. 
 
Nyní už budou na řadě uživatelé systému Windows 8.1, jichž je ale mnohem méně než provozovatelů sedmiček, takže to ani zdaleka není tak velké téma. Rozšířená podpora Windows 8.1 skončí 10. ledna 2023, což je pochopitelně opět úterý, neboť půjde o tzv. Patch Tuesday, kdy Microsoft vypouští na trh aktualizace. 
 
Kdo však ještě nad desetiletými Windows 7 neláme hůl, je Google, který se naopak v rámci prohlížeče Chrome chystá tento operační systém dále podporovat, a to přinejmenším ještě dalších 18 měsíců, a to do 15. července 2021. Dá se ostatně očekávat, a to na základě zkušeností po konci podpory systému Windows XP, že ještě dlouhou dobu budou mít sedmičky mezi uživateli velký podíl, ale ten přesto bude postupně klesat. A stejně tak je velice pravděpodobné, že Microsoft uživatelům čerstvě nepodporovaného systému danou skutečnost dá opět najevo, a to právě s využitím posledních aktualizací. 
 
Co se týče Googlu, jeho pokračující podpora je pochopitelná nejen kvůli tomu, že řada lidí bude dosud odmítat opustit svůj oblíbený systém. Microsoft totiž nabízí firmám pokračující, ale již placenou podporu, takže je logické, že s tím bude pokračovat i Google či případně jiné firmy, zvláště když v jejich případě už daná podpora není vyloženě svázána s daným systémem.  
 
Google nakonec poznamenal, že jeho prohlížeč může být užitečný i v procesu přechodu na novější systém. Jde ale pouze o to, že s využitím Google Account si Chrome bude pamatovat nastavení, bookmarky a jiné.