Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSS Alliance a JetBrains nabízí vývojové prostředí pro Javu zdarma

1.8.2007, Jan Vítek, aktualita
OSS Alliance a JetBrains nabízí vývojové prostředí pro Javu zdarma
OSS Alliance a JetBrains se rozhodli, že začnou open-source projektům a školám nabízet vývojové prostředí IntelliJ IDEA zdarma. To je produktem JetBrains, který se stal novým členem OSS Alliance. Nabídka se tak týká veškerých produktů JetBrains,...
OSS Alliance a JetBrains se rozhodli, že začnou open-source projektům a školám nabízet vývojové prostředí IntelliJ IDEA zdarma. To je produktem JetBrains, který se stal novým členem OSS Alliance. Nabídka se tak týká veškerých produktů JetBrains, jež se pro komerční účely prodávají za stovky dolarů. Mezi majitele free licence patří například jeden z nejvýznamnějších open-source projektů – server Apache. Zatím mohou tento software využít již studenti na Masarykově univerzitě v Brně.



Vývojáři a školy, které mají zájem o volné licence, si o ně mohou napsat na info@oss.cz a OSS Alliance s JetBrains pak rozhodnou, jestli projekty vyhovují jejich podmínkám. „Vývojářům ani školám rozhodně nechceme komplikovat život, v podstatě stačí v krátkosti popsat projekt a odkázat na web,“ vysvětluje předseda OSS Alliance Filip Molčan. Licence je pak zdarma na jeden rok a po uplynutí této doby se dále prodlouží, pokud je ovšem open-source projekt stále aktivní. Školy musí pouze sdělit, že i nadále chtějí IntelliJ IDEA využívat k výuce.

IntelliJ IDEA je výsledkem snahy JetBrains zlepšit práci ve vývojovém prostředí pro Javu. Firma již také má své sídlo v Praze, kam zavítala před několika lety. „Chceme podporovat open-source projekty v Česku, stejně jako to děláme v zahraničí. Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s OSS Alliancí, jejíž činnost nás zaujala,“ říká Lucie Morawiecova z JetBrains.

Zdroj: JetBrains