Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

P.A. Semi: Nová firma na poli výrobců čipů

30.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
P.A. Semi: Nová firma na poli výrobců čipů
V říjnu hodlá skupina významných designérů čipů představit novou společnost zabývající se navrhováním low-power čipů pro blade servery a přenosná zařízení, žádné vlastní továrny na výrobu ale nemá. P.A.Semi vede Dan Dobberpuhl, ten byl veřejně...
V říjnu hodlá skupina významných designérů čipů představit novou společnost zabývající se navrhováním low-power čipů pro blade servery a přenosná zařízení, žádné vlastní továrny na výrobu ale nemá. P.A.Semi vede Dan Dobberpuhl, ten byl veřejně naposledy viděn v Broadcom Corporation, která získala jeho firmu SiByte Inc. zabývající se procesory v roce 2000. Tehdy firma navrhovala vysoce výkonné síťové procesory využívající architekturu čipů MIPS Technologies Inc.



P.A.Semi má začít tam, kde SiByte skončilo. Tedy u úsporných MIPS designů, které stále disponují vysokým výkonem. Pokud vám jméno Dan Dobberpuhl nic neříká, pak vězte, že stál za vývojem procesoru Alpha. A pokud se k vaším uším ani tento název nedostal, tak vám mohu říct, že to byl 64 bitový procesor s frekvencí 200MHz představený v roce 1992! Pro představu, první Pentium, které bylo 32 bitové startovalo s frekvencemi 60 a 66MHz a to až na jaře příštího roku. Samozřejmě, oba procesory byly svým určením zaměřeny jinak, takže je nelze přímo srovnávat.

Dobberpuhl získal v roce 2003 cenu Solid-State Circuits Technical Field Award od Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc. za návrhy čipů. K dalším známým jménům společnosti P.A.Semi patří Jim Keller, který pomáhal současným návrhářům AMD, Dirk Meyer, který navrhoval oblíbené procesory AMD Opteron a Athlon 64, Pete Bannon spolupracoval s Digital Equipment a Dobberpuhlem na vývoji procesoru Alpha, v poslední době na vývoji procesoru Tukwila, budoucím vícejádrovém procesoru Itanium 2. Osazení je tedy špičkové, teď jen zbývá těšit se co vyprodukují, bohužel naše Pentia a Athlony asi procesory této společnosti nahrazovat nebudeme.

Zdroj: www.computerworld.com, www.pasemi.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.