Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Padající hvězdy na požádání budou v nabídce japonské společnosti

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Padající hvězdy na požádání budou v nabídce japonské společnosti
Japonský startup ALE Co. Ltd zařadí do své nabídky satelity, které mohou na požádání vypouštět do atmosféry malé kuličky, jež pak vlivem tření shoří stejně jako přírodní meteory. Zařídí nám tak lidově řečeno padající hvězdy.
Dne 18. ledna z japonského území vzlétla menší raketa, která nesla satelity pro první umělý meteorický déšť. Patřila tokijskému startupu ALE Co. Ltd, který se chystá, že předvede svou první show na Hirošimou na začátku příštího roku. Každý z daných satelitů s sebou nese jako hlavní náklad malé kuličky s tajným chemickým složením. Lze ale předpokládat, že to bude podobné jako v případě ohňostrojů, kde se různých barev dosahuje příměsemi zinku, mědi, železa, sodíku, apod. 
 
 
Společnost ALE slibuje, že světelná stopa jejích umělých meteorů bude viditelná i v oblasti silného světelného znečištění, čili i uprostřed velkých měst a zároveň že neexistuje žádné riziko újmy. Však jde o malé kuličky z jakéhosi cubesatu, které nemají šanci dopadnout až na zem a udělat nějakou škodu. 
 
Později pak bude možné nabízet meteorický déšť přímo na požádání, ovšem zatím není známá ani přibližná cena a také to, jakým způsobem to ALE bude nabízet a jak dlouho dopředu se tato služba musí objednat. Je ale jasné, že ALE bude mít prostě ve vesmíru připraveny satelity s kuličkami, které budou v případě potřeby navedeny do atmosféry, než aby si zákazník objednával rovnou i start rakety a kvůli tomu i déle čekal. Především jde ale o to, že jedna raketa není určena pro jednoho zákazníka. 
 
 
Raketa Epsilon-4 o výšce 26 metrů startovala 18. ledna a nesla s sebou celkem sedm malých satelitů a jeden z nich byl ALE-1. Startovala pod taktovkou japonské agentury JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) a svůj náklad vypustila na oběžnou dráhu ve výšce 500 km. V průběhu tohoto roku se satelity dostanou do do výšky 400 km, což je zhruba hladina, kde se pohybuje i ISS. Na nižší orbitu se nedostanou pomocí pohonu, ale naopak díky "brzdě", kterou bude představovat zařízení DOM2500 od Nakashimada Engineering Works, které tvoří především čtvercová plachta o hraně 2,5 m. 
 
ALE-1 nese celkově 400 kuliček, které ale nebude vypouštět všechny naráz. Jedna sprška rovná se 20 umělých meteorů, takže už nyní má ALE ve vesmíru připraveny satelity pro 20 představení. Dle toho lze usuzovat, že to by relativně nemuselo být ani přehnaně drahé na to, o jakou záležitost se jedná, zvláště když Epsilon-4 s sebou nesla také šest dalších zařízení vedle satelitu ALE-1. 
 
Pokud to tak vezmeme čistě dle nákladů a velice hrubým počtem, pak cena vypuštění rakety je 39 milionů dolarů. Na ní se podílelo sedm subjektů, takže to máme 5,6 milionů na každého (opět, reálné podíly se budou lišit) a pro jednu meteorickou spršku to vychází na cca 300 tisíc dolarů. Řekněme tedy pár set tisíc dolarů, ale to pouze z hlediska nákladů na vynesení na oběžnou dráhu. Tak to snad bude stát za to.
  
Zdroj: Phys.org