Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm klečí na kolenou :(

26.8.2002, Jan Vince, článek
Palm klečí na kolenou :(
Tři měsíce jsem se poctivě snažil najít cestu k PocketPC, která nakonec skončila koupí Palmu. Udělal jsem to i s vědomím, že je to firma, která zřejmě nehraje úplně fér. Ale kdo v tomto světě ještě hraje?
Firma Palm Inc. je na poli PalmOS naprostou jedničkou. Pokud se mluví o platformě PalmOS, první co člověk uslyší jsou čísla jako m515, m500, m130, první co člověk uvidí, jsou zástupy šťastných majitelů a první co ucíctí, je svoboda.

Palm m130 byl handheldem, který měl za relativně levné peníze nabídnout barvu a vlastnosti hodné označení Palm. A všechno to plnil dobře až do doby, kdy praskla ta největší marketingová bublina. Palm m130 totiž neumí zobrazit slibovaných 16 bitů.

m130 má 16bit frame buffer, takže aplikace, které to vyžadují, mohlou bez problémů běžet, ale displej je pouze 12bit. Technicky se ale dá i 12bit displej přinutit k tomu, aby zobrazil více barev - stačí využít nedokonalosti lidského zraku.

16bit diplej je schopen zobrazit 32 odstínů červené, 64 odstínů zelené a 32 odstínů modré (což dá 65.536 barev), ale displej m130 zobrazí pouze 31 odstínů červené, 61 odstínů zelené a 31 odstínů modré (58.521 barev).

Moje největší dilema je v tom, zda lidé u Palmu vědomě klamali své zákazníky, nebo o tom sami nevěděli?

Co se nápravy týče, není pravda, že by se Palm otočil ke svým zákazníkům zády. Podle Marlene Somsak se jednalo o velkou chybu a na postupu odškodnění se intenzivně pracuje. Registrovaní uživatelé m130 budou průběžně informování mailem.

Proti Palmu byla ale také vznesena obžaloba. Za jejím podáním stojí právní firma Sheller, Ludwig & Badey, která ji uplatňuje v Kalifornii. Žádné podrobnější informace ale nejsou k dispozici.

Tímto tématem se téměř vyčerpávajícím způsobem zabývá článek na serveru Palm Infocenter, na kterém jsou také průběžně doplňovány další informace. Vřele doporučuji a nechci tu jen opakovat to, co tam již bylo řečeno.
* * * * *

Spíš bych chtěl sám přispět svou trochou do mlýna. I když nemám m130, vlastním jiný model, přesto bych chtěl vyjádřit podporu společnosti Palm. V porovnání s platformou PPC dala svým zákazníkům svobodu, kterou jinde jen těžko najdou - sám jsem to vyzkoušel na vlastní kůži.

Pokud Palm opravdu bude schopen dokázat, že šlo o omyl a trestuhodnou nedbalost techniků (i když je to jen těžko uvěřitelné) a pokud se adekvátním způsobem vyrovná se svými zákazníky, bude vše v pořádku. Každý může udělat chybu. Možná to Palmu jen prospěje.

Pokud se ale opravdu prokáže, že šlo o záměr - a toho se upřímně bojím - bude jen dobře, pokud se Sony ujme iniciativy a nastoupí na místo jedničky.