Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm M130: paví král střední třídy je tu

5.3.2002, Tomáš Bobek, článek
Palm M130: paví král střední třídy je tu
Po včerejšku má každý, kdo pošilhává po novém stroji s Palm OS, zase o něco zajímavější rozhodování: Palm, Inc. uvedl na trh dva nové barevné modely. Zatímco nejnovější vlajková loď Palm M515 jen pomalu a těžko dotahuje laťku, kterou v kategorii „sakra-dělo“ zcela nekompromisně nastavila firma SONY, do opačných cenových vod, jejichž stojatost čeří v poslední době už jen výprodeje kdysi dobrých Handspringů, hbitě zajela dravá štička: Palm M130.

Sem s barvou a cenu tlačte hezky dolů

M130 není nijak revolučním modelem, to bychom se museli vrátit o pár let zpět, kdy jsem tiše snil o "levné kisně" s barevným displejem a rozšiřujícím paměťovým slotem. Tahle mašinka místo zásadních inovací přináší za velmi zajímavou cenu barvu tam, kde dosud chyběla. Bude k mání za poněkud „nekulatých“ 280$, spekuluje se však už i o ceně 250$ a divil bych se, kdyby tato hranice nebyla do konce roku udolána. Za hromádku plastů a křemíku v podobě počitadla s barevným displejem, dnes už klasickým 33MHz Dragonballem, 8MB pamětí, SD/MMC slotem a ucházejícím designem to jsou pěkné, pěkné peníze.

Kolik barev se vleze do amerického PDA střední třídy, soudruzi?

To, co dělá M130 štikou, je bezesporu její displej, protože podsvícených 65.000 barev v této ceně už stojí za pokoukání. Na PalmInfocenter se objevila jedna-paní-povídala (angl. „The source“) informace, že displej M130 je mnohem lepší než displej IIIc, o něco lepší než displej M505 a téměř srovnatelný s displejem M515 (tedy ale stále horším než má iPAQ). Rozlišení klasické 160x160, HiRes bych v této váhové kategorii a u tohoto výrobce ani nečekal. Displej má o nějaký milimetr kratší úhlopříčku, jednotlivé pixely jsou o něco menší a blíže u sebe a „očekává se proto na druhé straně o něco vyšší ostrost obrazu“ (to je od Palmu dobře okecané). Uvnitř budov je zobrazování OK, venku na slunci už to taková paráda není – problém, se kterým se dokáže vyrovnat jen málokteré barevné PDA. Podsvícení M130 se vypíná/zapíná přidržením tlačítka „power“, ovšem nechybí ani regulace kontrastu, skytá pod ikonkou zahnízděnou v pravém horním rohu graffity plošky, interesantní. Tohle vůbec nevypadá špatně.

Dvě další novinky, flash opět absentuje

Novinkou je v této řadě Palmů napájení, M130 už „žere“ z vestavěného Li-ion akumulátoru dobíjeného z USB kolébky, holt barva chce své. Podle údajů výrobce vydrží jedno nabití aku na týden běžného provozu, ovšem to je dost vágní hodnota, záleží od intenzity denního využívání strojku. Další novinkou, kterou stotřicítka oproti svému předchůdci disponuje, je verze operačního systému Palm OS 4.1. Ani M130 ale nemá flash-ROM a tudíž lze zapomenout na nějaké updaty OS či rozšíření stávajících 8MB RAMky o nějaký ten megabajt z ROM. Tato nevýhoda je však celkem diskutabilní u stroje, který disponuje rozšiřujícím paměťovým slotem a který zřejmě ani v nejbližší době nečekají další tři-čtyři upgrady OS, jelikož OS5 je už za rohem a pak bude všechno zase trochu jinak.

Poselství od designerů: zapomeňte na serepetičky?

Jogdial? Ovšem že ne. Polyfonní zvuk? Zcela jistě ne. Vibrační/blikační alarm? U této řady samozřejmě ne. Nedivím se, u Palmů jsou už tradičně zkostnatělí co se týče zařazování multimediálních vymožeností a hejblat. Zdá se, že všech HiResů a jogdialů se u Palmů dočkáme až v nějaké bájné nové generaci palmíků, ovšem do té doby nám bude (na rozdíl od SONY) předhazováno velmi konzervativní železo. Docela by mne zajímalo, kolik lidí právě díky této zkostnatělosti výrobce přešlo od tradičních Palmů třeba právě na SONY Clie (ale ani nejlepší „Kliják“ nemá mnou tolik pochtívaný záznam zvuku, whuhm).

Souhrn technicko-taktických dat

Barva, barva a zase nějaká 16bit barva zakletá do zdá se nadějného displeje. Motorola 33 MHz Dragonball VZ, 8MB RAM, 4MB ROM, SD/MMC slot, Li-Ion aku, USB kolébka, IrDa port a software DocumentsToGo, Mobile Connectivity Software, MGI Photosuite, Avantgo, Palm reader, Multimail SE, Chapura Pocket Mirror a kalkulajda PowerOne Personal. Rozměry 122x79x23 mm (shodné s předchůdcem M125), mírná otylost v podobě 153 gramů. Díky shodné kastli s modelem M125 lze používat i různé výměnné panely, ukájející choutky barbiefilů.

Určitě si najde si své kupce

Palm M130 má říz. Solidní stroj s barevným displejem za zajímavou si počítám velmi rychle najde své příznivce, obzvláště zvláště v řadách upgrade dychtivých majitelů vykopávek řady Palm III-cokoli a Palm V/Vx. Kdo chce luxus a kvalitu, přeběhne zdá se do tábora SONY, techniky nijak netoužíci po barvě osloví vymakaná „mám-dva-slotty-plus-virtual-graffitty“ HandEra330 a snad už jen skalní snobíci budou upgradovat na Palm M515, jelikož M505 právě v těchto dnech opouští scénu PDA. V této souvislosti je zajímavá i budoucnost černobílého modelu M500. Za cenu o 50$ vyšší než M130 nabízí už jen manažerský design, monochromatický displej, blikání a vibrace – to nevypadá na silné puzení k upgrade zrovna tímto směrem. Ring je volný a v jednom rohu právě teď velmi svižně poskakuje vcelku vysportovaný, leč skromný Palm M130. Věnujte mu svou pozornost.

.