Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS 5 přijde - dříve nebo později.

23.5.2002, Jan Vince, článek
Palm OS 5 přijde - dříve nebo později.
Podpora procesorů ARM, větší bezpečnost, konektivita, multimédia - to všechno a mnohem víc bude představovat nový PalmOS 5. Daleko méně je ale znám fakt, že zatím neexistují žádné nástroje pro vývoj nativních ARM aplikací a že první verze PalmOS 5 ani takové aplikace podporovat nebude.
Přechod na PalmOS 5 nebude zřejmě tak rychlý, jak PalmSource původně předpokládal. David Fedor, softwarový inženýr PalmSource, připustil, že stále ještě chybí nástroje pro programátory, které jsou třeba pro vývoj nativních ARM aplikací - všechna nová PDA s PalmOS 5 budou používat procesory ARM. Ty jsou optimalizovány pro přenosná zařízení a používají se zejména v mobilních telefonech.

Pro všechny uživatele starších Palmů běžících na procesoru Motorola DragonBall 68000, vyvinul PalmSource emulátor PACE (má 80KB), který umožní překlad všech systémových volání Motoroly do ARM kódu. Podle Davida Fedora tak bude zajištěna kompatibilita pro všech 22 tisíc Palmů v oběhu. Starší aplikace tak budou moci využít výkonu ARM procesorů a používat vyšší rozlišení (pokud to PDA dovolí).

Fedor předpokládá, že se zřejmě objeví i aplikace, které poběží na ARM procesorech výrazně pomaleji nebo vůbec - apeluje na programátory, kteří nepoužívají standardních postupů. V takovém případě bude nutné aplikaci přepsat. Přesto existuje obrovská spousta aplikací, které s PACE běží bez problémů.

Spojení PalmOS 5 a technologie ARM přináší na Platformu Palm vyšší rozlišení a výrazně lepší podporu multimedií. Zlepšeno bylo také zabezpečení a komunikace.

Trochu zvláštně se k PalmOS 5 postavilo Sony. To muselo kvůli svým PDA s nestandardními rozlišeními uvolnit vlastní API, aby umožnilo programátorům vyvíjet aplikace pro Clié. S příchodem nového PalmOS ale zástupce Sony prohlásil, že Clié budou používat pětkové API. Pro mnoho programů, napsaných přímo pro Clié, to bude znamenat konec funkčnosti - nebo přepsání. Jak to bude s rozlišením 320x480 u nových NR70, které PalmOS 5 nepodporuje, se Sony nevyjadřuje.

Podle Fedora nebude první verze PalmOS 5 podporovat aplikace napsané přímo pro ARM procesory - chybí vývojové nástroje. Nakolik bude emulátor PACE schopným prostředníkem ukáže až praxe.