Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS 5 zatím pod pokličkou

19.12.2001, Jakub Marek, článek
Palm OS 5 zatím pod pokličkou
V kruzích okolo PDA se již nějakou dobu netrpělivě šušká o očekávaném systému Palm OS 5. Palm v současné době pořádá konference, na kterých budou moci vybraní vývojáři získat první zkušenosti s připravovaným systémem, takže se zdá, že Palm OS 5 pro procesory ARM je už „na cestě“.
Přestože Palm - co se vlastností nového operačního systému - zatím záhadně mlčí, občas se nějaká ta informace o něm přece jen dostane i mimo "zasvěcené". Takže - co se už ví ?

Předně - součástí OS 5 bude prostředí, emulující 68k procesory, čímž by měla být zajištěna zpětná kompatibilita s aplikacemi pro předchozí verze Palm OS. Vzhledem k tomu se dá předpokládat, že "pětka" bude něco úplně nového, čemuž nasvědčuje i nedávné spojení Palmu s BeOSem. Protože Palm začal na novém systému pracovat ještě před koupí BeOSu, půjde pravděpodobně o spojení komponentů pocházejících z různých operačních systémů, přičemž BeOS by mohl přispět vlastnostmi jako je rozšířený multitasking a multi-threading, stejně jako multimediálními možnostmi. Další věcí, která by z BeOSu mohla být použita, je překladačová technologie, která uživatelům umožňuje otevřít jakýkoli soubor, pro který je k dispozici překladač. Pokud překladač chybí, stačí jej doplnit a od té chvíle všechny aplikace, které tuto technologii podporují, budou moci číst soubory, vyžadující daný překladač.

Podle určitých zdrojů byly již vývojářům předvedeny předběžné verze hardwaru pro nový systém. Informace, které nyní o Palm OS 5 získávají vybraní vývojáři, budou zbytku světa k dispozici v únoru 2002, tak, aby se všichni mohli včas připravit na jeho vydání. To je plánováno na druhou polovinu roku 2002.

Ačkoliv o vlastnostech nového systému se můžeme zatím jen dohadovat, jedno je jisté - ještě si na něj nějaký čas počkáme.