Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten C: návrat krále?

25.6.2003, Pavel Bureš, článek
Palm Tungsten C: návrat krále?
Větší, lepší, rychlejší. Takhle by se dal velmi krátce charakterizovat model, který má přilákat zákazníky, jež odešli k ostatním výrobcům, zpět k Palmu. Dle papírových údajů mu obsazení první příčky Palm OS žebříčku nestojí nic v cestě, jaký je ale doopravdy?
Nové PDA sází předevím na rychlost, přímo obrovskou paměť a dobré komunikační schopnosti.

Palm Tungsten C je velice podobný komunikátoru Tungsten W. Rozměry jsou 12.1 x 7.79 x 1.65 cm, hmotnost se drží na přijatelných 178 gramech. Celoplastový obal nepůsobí moc kovovým dojmem, povrch je lesklý, odražené světlo někdy nepříjemně oslňuje. Od Tungstena W ho rozlišíme už na první pohled díky absenci antény.

Displej je stejného standardu jako u Zire 71, zobrazí 65 536 barev. Všichni, kteří si mohli displej prohlédnout, si ho chválí a říkají, že jasnější a čitelnější "screen" na kapesním počítači doposud neviděli. Budeme jim to věřit.



K vkládání znaků slouží QWERTY klávesnice pod displejem. Tlačítka mají dostatečný zdvih, stisk je jistý. Při psaní lze slyšet mírné cvakání, které někomu může sloužit jako potvrzení stisku klávesy, ale já bych se ho klidně vzdal, k překlepům či výpadkům písmen nedochází často. Místa mezi tlačítky není mnoho, ale k občasnému psaní lze tenzo způsob jen doporučit. Pod znakovou klávesnicí objevíme ještě další tlačítka, např. Home, Caps a modrá Fn klávesa, po jejíž stisku se zaktivuje psaní číslic v horní řadě klávesnice spolu s některými speciálními znaky a symboly. Na rozdíl od Sony Clié je zde jinak vyřešena práce s velkými písmeny- po stisku SHIFTu je následující písmeno velké.

Rovněž nesmí chybět tlačítka pro spouštění jednotlivých aplikací, standardně je nastaven diář, adresář, VersaMail a webový prohlížeč, střední části dominuje navigační D-Pad.

Šachtička pro stylus se po podrobnějším pohledu objeví částečně odkrytá na pravé straně, zatímco vlevo je úchytka pro připojení koženého pouzdra. Vrchní části počítače dominují infračervený port, slot na paměťové SD karty a dioda LED. Dioda bliká velmi výraznou zelenou, při vložení do nabíječky či kolébky svítí. V těchto místech je i konektor na sluchátka uzpůsobená pro nahrávání zvuku. Bohužel, k handheldu se taková náhlavní souprava nedodává. Reproduktor i zvukový vstup pracují pouze v režimu mono, což je škoda, protože by přístroj zastal i funkci přehrávače.

K připojení s jinými zařízeními slouží infračervený port, slot na SD karty a obvyklý konektor. Synchronizační kolébka je stejná jako vždy, tedy hodně připomíná cihlu a na stole k reprezentaci svého majitele neposlouží.

Novinkou, na kterou se všichni hodně těšili, je podpora bezdrátové sítě 802.11b. Anténa je integrovaná (bohužel?), integrace do operačního systému je prvotřídní, žádné zmatené nastavování, vše je řešeno jednoduše a přehledně. Dosah ve spojení s acces pointem není nikterak velký, integrovaná anténa je zkrátka poznat. Zařízení podporuje Infrastructure a Ad-hoc režimy, vysílač je schopen pracovat se zapnutým šifrováním i bez něj, lze rovněž nastavit vypnutí po určité době nečinnosti.





Specifikace

Dle některých je Tungsten C považován za milník v oblasti Palm OS počítačů. Srdcem PDA je procesor Intel PXA255 XScale o frekvenci 400 MHz, což je oproti doposud nejrychlejšímu procesoru Sony XScale 200 MHz dvojnásobek. Paměti RAM je 64 MB, nějaké místo je třeba pro systém, a tak pro uživatele zůstane 51 MB, což je stejně hodně.

Při běžném používání ďábelskou rychlost procesoru těžko postřehnete, projeví se ale při práci se sítí a při VPN šifrování/dešifrování, které Tungsten C podporuje. Kupříkladu nová verze populárního ježka Sonica se na Tungstenu T mírně sekala, Tungsten C zvládá všechno dostatečně rychle zpracovat a pohyb je plynulý. Redaktor InfoSyncu měřil rychlost obou strojů při kontrole pravopisu- Palm Tungsten C provedl stejný úkol za čtvrtinu(!) času než jeho předchůdce.

Rychlost počítače se musí samozřejmě promítnout i do výdrže. Z výroby je dodávána baterie o kapacitě 1500 mAh, stejná je i v Tungstenu W. První varování po spuštění hry Red Mercury's Atom Smash se zobrazilo po 5 hodinách a 15 minutách. K vypnutí přístroje došlo po 5 hodinách a 49 minutách. Nabíjení trvá necelé dvě hodiny, ačkoli bez výstižného ukazatele baterie je tuto dobu těžké určit. Na výdrži se negativně podepíše i zapnuté Wi-Fi, protože jak víme, Wi-Fi je velký žrout energie.

Software

Palm Tungsten C běží na Palm OS 5.2.1 a obsahuje nový systém vkládání znaků- Graffiti 2, jež se od původního nijak výrazně neliší. Největší změnou je absence plošky pro psaní, zadávání znaků probíhá přímo na displeji. V systému jsou změněné Předvolby, obdobně jako u Zire 71. Měnit lze nově např. barevná schémata. Přibyla aplikace pro správu a prohlížení fotografií.

V Předvolbách se také nastavuje Wi-Fi. Defaultně je nastaveno automatické vyhledávání již použitých sítí. Po nalezení sítě dojde k potřebnému ověření údajů a spojení nestojí nic v cestě.

Naposledy použité sítě jsou snadno obnoveny, Palm podporuje pevné i dynamické IP adresy. Zobrazuje se intenzita signálu, MAC, IP adresy a tak dále. V příkazovém okně hledejme mimo již uvedených i podporu VPN.

Užitečnou věcičkou je síťový HotSync. Pokud bylo již někdy PDA takto synchronizováno, lze se jím při znalosti IP adresy připojit k PC a pracovat s daty na něm uloženými.




E-mailový klient VersaMail 2.5 je uložen v paměti ROM stejně jako webový prohlížeč na bázi NetFrontu. K práci s textovými soubory a tabulkami je zde Documents To Go Professional. Nové verze těchto programů lze nainstalovat do RAMky. Z dalších dodávaných programů je důlěžitý Kinoma Video Player a cestovatelská aplikace WorldMate.


Závěrem

Palm Tungsten C je handheld určený pro business uživatele, čemuž odpovídá i cena 499 USD. Zákazníka si získá kvalitním displejem, rychlým procesorem, integrovanou 802.11b sítí a podporou VPN. Dodávaný software tvoří dobrý základ pro počátek práce, i když některé programy chybí.

Klady: Wi-Fi, dodávaný software, úžasná specifikace
Zápory: nedotažené zvukové schopnosti, nelze použít jako audio přehrávač

Zdroj: InfoSync