Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten W - První dojmy

2.4.2003, Pavel Bureš, článek
Palm Tungsten W - První dojmy
Palm je fanouškem datových přenosů již dlouho, vzpomeňme Palm VII, který byl jeho prvním zařízením tohoto druhu, jež se masově rozšířilo. Ačkoli se Palm VII a jeho následníci Palm VIIx a Palm i705 nikdy nijak zvlášť dobře neprodávali, Palm to stále nevzdává. Jeho čtvrtý produkt v této oblasti, Palm Tungsten W, by dle prvních ohlasů mohl mít větší úspěch.

Přestože komunikátor od Palmu disponuje GSM/GPRS modulem, při pohledu na podrobnou konfiguraci zařízení nás napadne, proč jen tento Tungsten není více "nadupaný"? Na vině je především velké zpoždění od počátku vývoje po zahájení prodeje.

Design

Palm Tungsten W je ve skutečnosti jen trochu protáhlý Palm TT s anténou. Rozměry jsou 78 x 138 x 16,5 mm a hmotnost činí 184 gramů. Za vyšší hmotnost vděčí PDAčko zejména kapacitní baterii. Povrch je tvořen luxusně vypadajícím lesklým šedivým plastem.

Displej je 16ti bitový TFT s rozlišením 320 x 320 pixelů - stejným jako u Tungstenu T. Překreslování není tak rychlé, jako u předchůdce, ale při běžné práci to vůbec nevadí. Barvy jsou živé a všechny jsou takové, jaké mají být.

Tungsten W je prvním zařízením Palmu, jež nepoužívá k vkládaní znaků Graffiti. K tomuto účelu je tu QWERTY klávesnice, vlastní oválné klávesy jsou rozmístěny do tří řad. Začátečníci s tímto systémem si pravděpodobně budou na psaní dlouho zvykat, také bych řekl, že pro rychlejší klávesnicové psaní se hodí spíše Sharp Zaurus. Čtvrtá řada kláves zahrnuje modrou funkční klávesu, Shift/Caps Lock, mezerník, Home a tlačítko pro práci se zástupci. Klávesa Fn slouží k práci s diakritikou a dalšími vlastnostmi znaků.

Problémem je absence směrových šipek. Pětisměrný NavPad se jako náhrada šipek při psaní příliš nehodí. Díky těmto problémům se budete nejen zdržovat, ale i dělat chyby. Při psaní delších textů je nutné k přemísťování kurzoru použít stylus či nehet. Odpor kláves je tak akorát, vždy poznáte, jestli jste tlačítko stiskli dostatečně či ne. Milovníci psaní stylusem na displej jistě přivítají systém Jot, který zde naštěstí nechybí.

Pod klávesnicí objevíme 4 tlačítka pro aplikace, na začátku jim jsou přiřazeny volby: Adresář, Diář, VersaMail a AT&T Wireless aplications. Lze jimi vyvolávat i telefonní funkce, např. SMS, Telefon, Web a Office Online. Tato tlačítka se ze začátku zdají velmi malá, ale tisknou se vcelku pěkně, pouze při hraní je vzdálenost zbytečně moc velká, chce to asi trochu zvyku. Zato NavPad je úžasná věc (a pak že všichni vykrádají Palm...), pokud ho samozřejmě daná aplikace podporuje. Doufejme, že se bude používat i v dalších PDA.

Tlačítko pro zapnutí najdeme na pravé straně, je šikovně zapuštěné, proto se možnost náhodného stisku minimalizuje. Pro pohodlné vytažení stylusu je nutné najít ten správný grif (v šachtě drží pevně, neměl by samovolně vypadnout).

Na vrcholku zařízení jistě nepřehlédnete dlouhou a masivní anténu. Na její špičce bliká LED dioda signalizující BTS "v dohledu" a vybití baterie. Pokud diodka začne blikat červeně, je nejvyšší čas vložit Palm do kolébky.

Otvor pro vložení SIM karty je na zadní straně.

Připojujeme se

Tungsten disponuje standardním synchronizačním konektorem, do zdířky nahoře se připojuje lehká hands-free sada, po letmém pohledu objevíme i infračervený port.

Jednou z nejpropagovanějších schopností Tungstenu jsou datové přenosy, konkrétně GPRS třídy 10. Navázání spojení trvá 20 - 40 vteřin, záleží na síle signálu. Po uplynutí nastavené doby nečinnosti se Palm sám odpojí. Chválím sílu signálu a rychlost, včetně stability GPRS.

Jinak dobře vybavenému komunikátoru chybí mikrofon (funkce telefonu jsou jen doplňkové), k volání se používá headset. Na něm je užitečné tlačítko pro přijmutí/odmítnutí hovoru. Palm plánuje uvést v červnu jakýsi doplněk s mikrofonem, který se zastrčí do zdířky pro hands-free sadu a nic nebude bránit telefonování s přístrojem u ucha.

Specifikace

Tungsten W běží na procesoru Motorola Dragonball VZ o taktu 33 MHz. Jako úložiště dat slouží 16 MB RAMky, uživatelům bude ale k dispozici jen 15 MB. Nutno dodat, že použitý procesor není nejrychlejší a často se docela "loudá". Zpomalení je znát především v náročnějších hrách a při HotSyncu, kdy je přenos dat zdlouhavý.

K přístroji je dodávána USB kolébka, která mě po designové stránce příliš nezaujala. Zda je na místě použití vysokokapacitní lithium-polymerové baterie je sporná otázka. Na straně jedné je viníkem velké hmotnoti, na straně druhé ale uživatelům nabídne dlouhou pohotovostní dobu i délku hovoru, dle výrobce lze s komunikátorem na jedno nabití volat 10 hodin a být v pohotovosti přes 10 dnů.

Hrát hru Tungsten vydržel bez deseti minut 12 hodin, s těmito čísly se vedle HandEry 330 a Palmu Zire řadí mezi špičku co do doby provozu.

Software

Operačním systémem je Palm OS 4.1 se všemi obvyklými nástroji a utilitami. Vestavěné aplikace byly speciálně navrženy pro NavPad, včetně plně optimalizovaného Adresáře, jako má Palm Tungsten T.

V nastavení lze mimo klasických věcí spravovat i GSM část a vstupní či výstupní volby.

Jako poštovní klient byl použit kvalitní VersaMail podporující několik účtů a synchronizaci s e-mailovým programem na desktopu. Konkurenci tvoří několik dalších komerčních produktů, u kterých je největším problémem vysoká cena. Docela mě zaskočilo, že pro odesílání pošty není možno využívat protokol SMTP, ale jen IMAP4. Můžeme jen doufat, že podpora tohoto nejrozšířenějšího protokolu pro odesílání pošty bude implentována dodatečně. Nelze nastavit automatické stahování v určitém intervalu, vše se musí provádět ručně.

Wapový prohlížeč je nachlup stejný jako u Palm TT, též kvalitní. O webovém browseru nelze říct jediné špatné slovo, i když použitá verze byla vyvíjena pro Palm VII.

Firmám se bude hodit až šest různých uživatelských profilů, to aby si jednotliví uživatelé "nelezli" do privátních údajů.

Z dalšího softwaru bych rád zmínil cestovatelskou aplikaci WorldMate a kancelářský balík Documents To Go s prohlížečem obrázků PhotoBase. ICQ v Palmovské verzi udělá radost všem příznivcům chatu.

Palm Tungsten W v USA prodává AT&T Wireless za 549 USD. Na prodej u nás si zatím musíme počkat.

Závěrem

Palm Tungsten W vychází z předchozích víceúčelových modelů, jako první je ale docela dobře použitelný. GPRS je dobře "vymakané", ocenil bych ale přítomnost alespoň 66 MHz procesoru, stávající je velký louda. Vysokokapacitní baterie je báječná, webový prohlížeč též.

Klady: displej, baterie, datové přenosy
Zápory: pomalý CPU, práce s SD kartou, bez BT, nelze volat bez HF

Zdroj: infoSync