Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Wireless Keyboard – Svítím, tedy jsem

18.11.2003, Pavel Bureš, článek
Palm Wireless Keyboard – Svítím, tedy jsem
Společnost Palm spolu s inovací produktových řad kapesních počítačů pozměnila i portfolio klávesnic. Nyní se již nepřipojují přes HotSync port, ale infračerveně. Jaké má bezdrátové řešení výhody a čím uživatele potěší, se dozvíte v článku.
Při zavřeném stavu je klávesnice stále ještě moc velká pro normální kapsu, její místo je spíše v tašce. Naproti tomu se v otevřeném stavu stává z klávesnice „macek,“ což je jen a jen dobře. Prstem zakryjete přibližně jednu klávesu, náhodný stisk okolních kláves není pravděpodobný.




Jelikož klávesnice využívá pro přenos dat infračervený port, lze ji použít s téměř všemi PDA. Kdyby klávesnice využívala Bluetooth nebo Wi-Fi, nenašla by tolik zájemců, jelikož novějšími technologiemi se zatím nevybavují všechny počítače. Klávesnice byla zatím vyzkoušena Palmem Tungsten 3, Zire 21 a Sony Clié UX50 a SJ35.

Variabilní způsob připojování je ideální pro použití s Palmem Tungstenem T3. Lze ji použít v portrait i landscape módu, což je klávesnice do synchronizačního portu není možné. Když už mluvíme o univerzálnosti, zamysleme se nad tím, jak by bylo krásné, kdyby někdo vyvinul ovladač pro PocketPC a majitelé PDA obou platforem by mohli používat jenom jednu klávesnici.





Abychom jen nechválili, objevili se již stížnosti, že spojení s Palmem je velmi náchylné na přerušení paprsku a natočení infraportu, což je způsobena použitou technologií a je třeba zmíněné problémy brát jako jistou daň za univerzálnost.

Některé klávesnice, nejen bezdrátové, trpí syndromem opožděného zobrazení psaného textu na displeji, prodleva může činit i několik sekund. Naštěstí tohle není případ popisované klávesnice, ta drží krok i při rychlém psaní delšího textu.




Mnoho lidí vidí jako nevýhodu plnohodnotných přídavných klávesnic to, že musí i pro jednoduché úkony vzít do ruky stylus. Naštěstí Palm Wireless Keyboard dovolí provádět mnoho úloh bez použití tužky a neobtěžovat uživatele. Lze spustit aplikaci, označit text a pracovat s ním, vyhledávat…

Uživatelé zejména starších monitorů si možná vzpomenou na dobu, kdy byl problém používat najednou více portů. Ve stejnou dobu, kdy byla připojena klávesnice, počítač komunikoval s jinými zařízeními přes Bluetooth a Wi-Fi bez problémů.

Protože se klávesnice připojuje bezdrátově, je třeba ji napájet zvlášť. Zdrojem energie jsou dvě AAA baterie, které při náročnějším používání vydrží i pět týdnů. Problém vyvstává u PDA, kdy si musíte dávat pozor na permanentní zapnutí infraportu.

Klávesnice se prodává za 70 USD, přičemž tenkou klávesnici Palm, jež je méně univerzálnější, pořídíte za cenu o 30 dolarů vyšší.
Zdroj: Brightand