Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Z22 a Tungsten TX se představují – co je vlastně nového?

10.10.2005, Pavel Bureš, článek
Palm Z22 a Tungsten TX se představují – co je vlastně nového?
Posledních několik týdnů bylo bohaté na šeptandy, na čemž měl lví podíl Palm Tungsten TX. Tungsten T5 je podle mnoha uživatelů krok zpět a LifeDrive s pevným diskem je sice připraveno pojmout velkou část vašich multimediálních souborů, ale díky použití disku zmizela jedna z výhod Palm OS oproti konkurenci – rychlost. Dnes se podíváme na dva zajímavé modely a jejich parametry – představíme si low-end Palm Z22 s barevným displejem a Tungsten TX určený náročnějším zákazníkům.
Aktualizace 9. říjná o další neoficiální fotografie Tungstenu TX

Podle Mobile-review bude Z22 prvním barevným Palmem s cenou pod 100 USD. Prvotní cena bude sice vyšší, ale později by měla být snížena na velmi zajímavých 99 USD. Z22 by měl nahradit model Z31 (nebo spíše Zire 21) pro nenáročné zákazníky. Účel bude stejný jako u dalších levných modelů – psaní poznámek, kalendář, zkrátka náhrada diáře.




Dostupné fotografie nejsou příliš kvalitní, ale můžete si podle nich udělat obrázek o vzhledu nového modelu. Mě osobně se bílé plastové provedení celkem líbí (někomu připomíná přehrávač iPod od Apple). Na druhý pohled mi PDA připomíná hračku, nejen bílou varvou, ale i oblými ovládacími prvky a jemně řezanými rysy. Co se týče hmotnosti, bude na tom Z22 asi jako průměrný telefon – váží 96 gramů a rozměry jsou 103x68x15 mm, jedná se o drobečka akorát do kapsy. Displej je pasivní CSTN (bohužel) a zobrazuje 4096 barev. Otázkou je, zda je použitý displej nevýhodou. Již v dobách, kdy byl horkou novinkou Zire 31, jsem v povědomí pasivní displej odsuzoval, ale ne jeden redaktor, ale masy zákazníků určují, zda se zvolená strategie osvědčila. Přestože hračičkové a ostatní zvyklí na svých 65 tisíc barev nechal Z31 klidným, pro majitele starších modelů to byla vítaná změna. Na druhou stranu, kolik lidí dneska používá černobílý Palm a kolik z nich by bylo ochotno přejít na toto řešení na půli cesty?




Uživateli je dostupných 20 MB paměti NVFS, takže po odpojení napájení nepřijdete o data. Jako procesor byl použit Samsung 200 MHz, operačním systémem je Palm OS 5.4. K synchronizaci a napájení se používá Mini USB konektor. Součástí balení je kabel, nabíječka a Palm fólie na displej. Kvůli snahám o co největší stlačení ceny neobsahuje Z22 slot na paměťové karty. Vestavěných 20 MB paměti RAM se rychle zaplní a co potom?




Osobně se více těším na Tungsten TX. Když se na něj podíváte, designových odlišností oproti T5 je jako šafránu – liší se ale barvou. Rychlost procesoru je 312 MHz. Mnozí již při zveřejnění prvních informací taktu CPU nevěřili, ale je tomu tak. Palm se snaží prodloužit výdrž, otázkou je, zda na to jde správně. Asi nikde jinde než při přehrávání videa 400 MHz nevyužijete, ale já občas musím v Tungstenu T3 procesor o 50 MHz přetaktovat, pokud si chci dopřát plynulého a v mezích PDA kvalitního videa o rozlišení 320 x 480 bodů. Doufejme, že výdrž TX bude nadprůměrná, aby fanouškům filmů nedošla šťáva před koncem přehrávání.




Ze 128 MB NVFS RAM bude k dispozici něco přes 100 MB. Rozměry jsou 121x78x15, váha 149 gramů. Paměťový slot je obvyklý SDIO/MMC, největší novinkou je Wi-Fi. Škoda, že ani k TX nebude ve standardní dodávce kolébka (a nejspíše ani pouzdro). Zaváděcí cena byla stanovena na 450 USD (později by měla spadnout na 400 USD).




Kladně hodnotím, že se Palm snaží uvádět nové a lepší modely. Co se týče toho, zda se mu to daří, budu zatím zdrženlivý a počkám, až budu mít oba přístroje k dispozici pro řádnou recenzi. Zatím se přikláním spíše k názoru, že Palmy Z22 a Tungsten TX mnoho nového nepřinášejí.




Co si myslíte vy, milí čtenáři?

Aktualizováno:
Mobile01 přinesl několk dalších snímků, všechny vypadají jako fotografie reálného zařízení, nikoli jednoznačný podvrh.