Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Zire 71 - První dojmy

24.4.2003, Petr Hájek, článek
Palm Zire 71 - První dojmy
V minulém roce nastavil Palm novou laťku na poli lowendových přístrojů se svým Palmem Zire, což tak trochu zavdávalo ke spekulaci, že i nadále zůstane řada "Zire" lowendová a označení "Tungsten" bude naopak patřit k highendu. S příchodem Palm Zire 71 z původního předpokladu ale mnoho nezůstává, protože schopnosti tohoto nového přístroje jsou někde úplně jinde.
Design

Palm Zire 71 má rozměry prakticky stejné, jako jeho menší bratříček, pouze je o něco tlustší. Při mírách 74 x 114 x 17 mm váží 150 g. Zadní část je vyvedena ve stříbřitém plastu, přední v trochu mdlé tmavší modři. Ačkoliv je kastle přístroje stejně velká jako u Zire, displej je mnohem větší... a jaký displej! U Palmů konečně zapomněli na středověké přisvěcování loučí z boku a sáhli po nové technologii poplatné době, takže u Zire 71 již nalezneme nádherný transreflexivní displej rozlišení 320 x 320 s barevností 65536 barev. Dá se na něj dívat prakticky z jakéhokoliv úhlu. Barvy jsou velmi jasné, kontrast dobrý a resfresh rate přijatelný. Být rýpavá povaha, tak bych možná směřoval malé postesknutí na adresu chybějící virtuální Graffiti plošky.

Pod Graffiti ploškou jsou obvyklá 4 aplikační tlačítka, která doznala menší změny - Palm pod jedno namísto obvyklého "To Do" nalinkoval aplikaci "Photos". Mezi těmito tlačítky se nalézá mírně přebudovaný 5ti cestný ovládací kurzor. Je možná až příliš kluzký a docela dost vystupuje, hráči ale joystickovou vizáž i ovladatelnost zajisté náležitě ocení.

Největší novinka Vás ale čeká, pokud Palm Zire 71 otevřete/vysunete - přední část se asi o 2 cm posune a odhalí čočku digitálního fotoaparátu vzadu (max rozlišení 640 x 480) a velké tlačítko vepředu sloužící jako uzávěrka. Dva obrázky níže jsou zvětšitelné náhledy dvou fotek pořízených Zire 71.



Pro porovnání, ta samá scéna focená Sony Clié PEG-NZ90.





Na horní straně Zire 71 se nachází power button, 3,5 mm audio jack, IrDA port, SD slot a šachta na stylus. Zdá se, že IR port je normálního výkonu, tj. s použitím Zire 71 jako pohodlného dálkového ovládání to nevypadá moc nadějně.

Stylus je obvyklá plastová věc, která nezaujme absolutně ničím. U přístroje těchto parametrů by člověk očekával aspoň kousek kovu, ne plastový výlisek stejný jako u Palmu Zire.

Audio je poměrně kvalitní, poslech přes sluchátka (stereo) je srovnatelný s ostatní špičkovou technikou určenou pro digitální přehrávání.

Konektivita

Zire 71 má, pokud nepočítáme IrDA port a SD slot, ještě populární Palm Universal Connector. Kolébka je podobná těm, které jsou používány již delší čas. Adaptér je poněkud nekapesní, ale člověk nemůže mít všechno, že...

Bluetooth čipu se Palm z neznámého důvodu straní a brblá přitom něco o "kompaktní velikosti zařízení" a "nízké ceně", ale to jsou obvyklé vycpávkové řeči. Nakonec, podívejte se sami na nabídku modelů ze série Tungsten:
  • T|T = Bluetooth, PalmOS 5.0, 16 MB, slider, Texas Instruments OMAP 1510 (ARM) 144 MHz
  • T|W = GSM/GPRS, PalmOS 4.1.1, 16 MB, keyboard, Motorola Dragonball 33 MHz
  • T|C = WiFi, PalmOS 5.2.1, 64 MB, keyboard, Intel XScale 400 MHz
Pokud nechcete utrácet za SD řešení, tak člověk zkrátka zatím musí zvážit, jaké má komunikační priority. Totální integrace v jednom jediném superstroji (který by se mohl jmenovat třeba
Tungsten | TWC =) se zatím nekoná.


Technické zázemí

Palm Zire 71 běží na procesoru TI OMAP310 frekvence 144 MHz, což je sice stejná rychlost, ale nikoliv stejný procesor, jako u Tungstenu T. Zire 71 je v některých úlohách o něco rychlejší a v dalších zase přibližně stejně výkonný, jako T|T. Z 16 MB RAM je 13 MB k dispozici uživateli.

Akumulátor kapacity 900 mAh je typu LiPol a v testu, ve kterém probíhala v demo módu hra AtomSmash od Red Mercury, vydržel 4:20. Nabíjecí čas se poněkud hůře odhaduje, protože chybí jakákoliv LED indikace, odhadem ale přibližně 90 minut.

Software

Palm Zire 71 a T|C jsou první přístroje Palmu běžící na Palm OS 5.2.1. Největší rozdíl oproti Palm OS 5.2 a dalším mladším Palm OS 5.x je především přítomné Graffiti 2 založené na systému Jot od CIC. Jednou z výhod Graffiti 2 je, že umožňuje psát kdekoliv na displeji (je tu snad někdo, kdo potřebuje Graffiti plošku...?).

Dále, Zire 71 nabízí základní podporu jakýchsi "Themes", jak jsme zvyklí z desktopů i Pocket PC. Zatím jde pouze o barevná schémata - např. černozelená "Nostalgia" připomínající první archaické Palmy je velmi povedená.

Dostupnost

Palm Zire 71 by měl být dostupný od 5. května za velmi rozumných 300 USD. Je evidentní, že Zire 71 jde po krku Sony Clié PEG-SJ33 a nutno říct, že to bude pro Sony protivník velmi, velmi tvrdý...
Zdroj: infoSync