Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Zire 31 a Zire 72 – První dojmy

29.4.2004, Pavel Bureš, článek
palmOne Zire 31 a Zire 72 – První dojmy
Včera se v pražské kavárně Lamborghini uskutečnila tisková konference palmOne, na které byly představeny nové kapesní počítače řady Zire. Všichni, kdo se těšili na nové Tungsteny, odešli zklamáni, jejich představení si firma nechává pravděpodobně na později. Návštěva se přesto vyplatila, nové modely Zire jistě zaujmou nemalou část příznivců Palm OS i běžných uživatelů.
Prvním bodem programu byla přednáška pí. Hosek doplněná o seznámení s konfigurací a možnostmi jednotlivých PDA. Dále se slova ujal Ondřej Zaoral, který prezentoval výhody používání PDA na úkonech, kterými Vám může Palm zpříjemnit a usnadnit běžný den.

Kompletní technickou specifikaci nových přístrojů najdete pro Zire 31 zde a pro Zire 72 tady, v článku uvádím jen nejdůležitější údaje. Všechny fotografie v článku jsou náhledy, klikněte si prosím pro jejich zvětšení.

palmOne Zire 31

PDA Zire 31 je určeno začínajícím uživatelům, kteří zatím nemají v oblasti kapesních počítačů velký přehled a tudíž je pro ně zbytečné kupovat drahé PDA (cena je 149 USD). Zire 31 (stejně jako vybavenější kolega) využívá operační systém Palm OS 5.2.8, dostatečný výkon má na starosti ARM kompatibilní procesor o taktu 200 MHz. Paměť RAM má velikost 16 MB, uživateli bude přístupných 14 MB. Že se jedná o kapesní počítač nižší třídy, poznáte např. dle displeje. Je sice barevný, rozlišení je ale jen 160 x 160 pixelů (LowRes) a je pasivní, což poznáte při překreslování. Původně jsem se domníval, že co se týče kvality, tak předčí starší model m515, ale není to tak. Palm m515 má displej aktivní a při porovnání obou displejů je rozdíl znát. PDA je vyrobeno z plastu, což je znát nejen na pohled, ale i na dotek. Nutno dodat, že plast je tvrdý a v ruce působí odolným dojmem. Plastový je i stylus, který mohl být trochu větší (alespoň širší), k psaní delších textů není vhodný. Novinkou je průvodce nastavení jednotlivých funkcí kapesního počítače, využití najde rovněž slot na SD karty. V systému přibyla možnost deaktivovat zapnutí přístroje tlačítky pod displejem, to by mělo vést ke snížení počtu náhodných zapnutí. Ze staršího PDA Zire přetrvává absence dvou tlačítek pod displejem.





Nízké rozlišení displeje je poznat na první pohled, tlačítko pro zapnutí je umístěno v přední části.






Vlevo slot na SD karty a vpravo pohled na průvodce nastavením.

palmOne Zire 72

Na Zire 72 je znát, že cena bude výše než u předchozího modelu. Je stanovena na 299 USD. Displej zobrazí 65 536 barev, rozlišení má 320 x 320 obrazových bodů a je typu TFT. Srdcem celého PDA je horká novinka na poli procesorů - CPU Intel PXA270 běžící na 312 MHz, z 32 MB operační paměti je přístupných 24 MB. Pro mnoho uživatelů bude důležitý vestavěný 1,2 megapixelový fotoaparát schopný pořizovat videosekvence. Při několika zkušebních snímcích vyšly najevo kvality displeje i vestavěného fotoaparátu. K prohlížení snímků a videa již nemusíte používat několik aplikací, vše najdete v programu Multimédia. Stejně tak přepínání mezi režimem fotoaparátu a kamery je jednoduché – stačí tapnout na příslušnou ikonku. Využít lze digitální zoom, přibližovat můžete stylem nebo tlačítky. K internetu se můžete připojit obvyklými způsoby, v nastavení GPRS scriptu se objevilo několik profilů. Není známo, jestli se v prodejní verzi objeví a k nastavení jakých telefonů (nebo operátorů) patří. Ve webovém prohlížeči Web Pro 3.5 najdeme nový režim prohlížení, tzv. Mini view. Jedná se o to, že si necháte zobrazit malý náhled stránky a na část, kterou chcete vidět, přesunete čtverec, kterým ohraničíte vybranou oblast. Stránka se pak zobrazí v normálním okně na patřičné pozici. Sjednoceny byly i aplikace pro správu SMS a MMS, vše najdete v jednom programu. Pro spojení s jinými zařízeními je možné mimo obvyklého infraportu použít Bluetooth (u Zire 31 chybí). V současné době je k dispozici jen malá lokalizace, plné počeštění systému od Paragonu by mělo být dostupné do dvou týdnů.

Na Zire 72 se mi vedle displeje nejvíce líbilo designové provedení, handheld se drží přirozeně. Dle slov Ondřeje Zaorala je plusem tohoto PDA výdrž, po 3 hodinách přehrávání MP3 skladeb a mnoha synchronizacích klesl ukazatel stavu baterie o 40%, což představuje asi 7,5 hodiny činnosti (pokud by Palm pracoval až do naprostého vybití akumulátoru).




Vlevo detail 1,2 Mpix fotoaparátu, vpravo tlačítka a mini USB konektor.




palmOne se svými novými modely dokázal, že PDA nemusí být moc drahé na to, aby mělo barevný displej a mohlo sloužit i k zábavě. Doufejme, že se časem neobjeví chyby, které bude potřeba řešit záplatami, jako tomu bylo např. u Tungstenu T.