Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Partneři NVIDIE: nečekané specifikace, ceny a pojmenování nových GeForce

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Partneři NVIDIE: nečekané specifikace, ceny a pojmenování nových GeForce
Server WCCFTech odvolávající se na své zdroje mezi AIB partnery firmy NVIDIA zveřejnil nové informace týkající se pojmenování, specifikací i cen chystaných karet. Ty by měly brzy nastoupit v nejméně třech verzích. 
V prvé řadě je třeba říci, že informace serveru WCCFTech skutečně mohou být pravdivé, protože pokud má NVIDIA na konci prázdnin představit první karty GeForce nové generace, její AIB (Add-In Board) partneři už je musí mít také k dispozici a v takovém případě už lze těžko uhlídat, aby neunikly na veřejnost. Nicméně než budou alespoň potvrzeny z jiného zdroje, jsou to stále pouze a jen fámy. 
 
 
Dosud není jasné ani to, zda se nová generace GeForce bude jmenovat GTX 11xx či GTX 20xx a my k vyjasnění nepřispějeme ani nyní, protože NVIDIA prý zatím odmítla tuto věc sdělit i svým AIB. Možná že se tedy sama ještě nerozhodla a prý není jasné ani označení samotných karet. NVIDIA prý uvažuje o tom, že to bude končit pětkou, takže by nešlo například o GTX 1160 či 2060, ale třeba o GTX 1165. 
 
Mimochodem, nové HWiNFO mluví o jisté příští generaci s čipy GV, čili Volta, takže namísto potvrzení toho, že půjde o samostatnou herní generaci Turing, se nám to spíše více zamotává, a to se bezesporu NVIDII velice hodí. Z lesa fám by nás na osvícený palouček totiž nejraději vyvedla až sama oficiálním představením svých karet. 
 
Co nového tedy víme? Zveřejněny byly informace o TDP nových karet, a že očekáváme tři, jde o 120, 150 a 180 W, což by odpovídalo nástupcům GTX 1060, 1070 a 1080. Nicméně 120W karta by prý mohla nést v závěru svého označení 60, 65, nebo 70, pro 150W platí 70/75/80 a pro 180W pak 80/85/90. 
 
Teď si vezmeme, že očekáváme slušný a možná i více než slušný výkonnostní nárůst oproti Pascalům a výše uvedené podporuje spíše ten názor, že si NVIDIA už připravila 7nm čipy. Však TDP zůstane stejné a uvažuje se dokonce o využití vyšších čísel v označení, což na 12nm proces moc nesedí, leda by vyšší výkon zajistily významné změny v architektuře, jež by už byla orientována výhradně na hry. Ostatně server WCCFTech mluví o tom, že co se týče třeba nové 120W karty, ta nebude představena jako nástupce GTX 1060, a to z hlediska ceny. Prý bude stát přibližně dvojnásobek, což by se samozřejmě muselo odrazit i ve výkonu a i z toho kouká jediné: 7nm GPU. Jenomže Digitimes tvrdí, že nové GeForce bude vyrábět TSMC pomocí 12nm procesu, takže jsme opět tam, kde jsme byli, v lese. 
 
Naštěstí onen dvojnásobek nemá platit i pro zbylé dvě verze, takže v důsledku byly pro dané karty zmíněny částky 499, 599 a 699 až 749 USD doporučené ceny, přičemž ceny karet GTX 1080 Ti a GTX 1080 mají být sníženy o 100 a 50 dolarů. Právě to také napovídá, že nové GeForce nebudou představovat konec Pascalů, jen se zařadí nad ně. 
 
Ale co specifikace? Zatím nám bylo nabídnuto jen to, že dvě z karet budou mít 8 GB paměti a jedna pak 11 GB, což nejspíše bude představovat 352bitovou sběrnici. To je zatím vše, takže o samotných GPU se zatím z tohoto zdroje nic nedozvíme. Víme však, že Micron má připraveny i 14Gb/s paměti GDDR6 a pokud je má karta se zmíněnou sběrnicí využít, nabídne velice slušnou propustnost 616 GB/s, což je srovnatelné i s TITAN V a jeho HBM2. 
 
Nakonec bylo uvedeno, že všechny tři nové karty budou oficiálně uvedeny na trh v průběhu září, ale ne najednou. A pokud je toto vše pravda, je to svým způsobem i dobrá zpráva pro AMD, neboť jestli zůstanou aktuální Pascaly, pak budou i nadále konkurenceschopné i Radeony RX 500 a Vegy (po slevách). 
 
Zdroj: WCCFTech


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.