Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Partneři NVIDIE se zdráhají přijmout nové čipy GTX 260-216

9.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Partneři NVIDIE se zdráhají přijmout nové čipy GTX 260-216
Světem se šíří zprávy o tom, jak jsou partneři NVIDIE unaveni a otráveni z častých obměn grafických čipů. Nyní se to má konkrétně týkat vylepšených čipů GeForce GTX 260-216, tedy modelů s 216 stream procesory, což je sice nezanedbatelná...
Světem se šíří zprávy o tom, jak jsou partneři NVIDIE unaveni a otráveni z častých obměn grafických čipů. Nyní se to má konkrétně týkat vylepšených čipů GeForce GTX 260-216, tedy modelů s 216 stream procesory, což je sice nezanedbatelná výhoda oproti předchozí verzi se 192 stream procesory, ale problém je spíše v pojmenování čipu, které je v podstatě stejné a také v tom, že jeho příchod donutí předchozí verze ustoupit do pozadí. Kdo by je nyní chtěl, když se obě verze mají prodávat za stejnou cenu - 299 USD.



GeForce GTX 260-216, která měla zastavit invazi karet ATI Radeon HD 4870, však není příliš úspěšná už jen kvůli tomu, že ji mnoho výrobců stále nenabízí. Mezi ně patří Asustek, Gainward, Microstar i Leadtek, tedy hlavní partneři NVIDIE. Dle zdrojů z oblasti trhu je důvod prostý - tyto společnosti mají na skladě příliš mnoho karet s čipem GeForce GTX 260-192 a přirozeně nemají zájem prodávat za stejnou cenu výkonnější verze (nezapomeňme na iniciativu UMAP (Unilateral Minimum Advertised Price Policy) zakazující prodávat produkty NVIDIE pod určenými cenami).

Dalším důvodem firem prý je, že i když má nová verze více stream procesorů, ostatní vlastnosti, jako šířka paměťové sběrnice, počet texturovacích jednotek a RBE jednotek jsou ty samé. Vylepšení tak stále nestačí na to, aby přitáhla zvýšenou pozornost zákazníků. To je sice trochu v rozporu s předchozím problémem, ale zase se to může týkat firem, jež spokojeně prodávají starší verze a nemají potřebu prosazovat nové. Nakonec se ale časem GeForce GTX 260-216 jistě stejně prosadí.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.