Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

P.A.Semi uvádí svůj první procesor: PWRficient

24.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
P.A.Semi uvádí svůj první procesor: PWRficient
Tato firma vznikla na konci září tohoto roku a už má svůj první procesor. Aby ne, když byl tajně vyvíjen asi tři roky před vlastním založením společnosti. Navíc, když víte, jaké ikony procesorového světa za P.A.Semi stojí, je jasné, že nepůjde...
Tato firma vznikla na konci září tohoto roku a už má svůj první procesor. Aby ne, když byl tajně vyvíjen asi tři roky před vlastním založením společnosti. Navíc, když víte, jaké ikony procesorového světa za P.A.Semi stojí, je jasné, že nepůjde jen o nějaký kus křemíku.



Nový procesor sice nemá zrovna nejkrásnější jméno, PWRficient zní dost divně, ale podstatu procesoru vystihuje přesně. Je postaven na architektuře procesorů IBM Power (tedy není kompatibilní s x86 instrukcemi). Jedná se o 64-bitový multi-core procesor, který má nabídnou vysoké výkony s extrémně nízkou spotřebou.

Vývoj doprovázelo na 50 patentů. Každé jádro může mít až 2,5GHz, což je rozhodně slušná frekvence. Ještě zajímavější je ale spotřeba, ta u dual-core procesoru s taktem 2GHz činí podle zátěže 5-13W, v klidu klesne na pouhý 1W! A teď si to srovnejte s AMD a Intelem, nejúspornější dual-core procesory AMD mají spotřebu 55W, většina ale 89W až 110W. A to nemluvě o Intelu, jehož nové dvoujádrové Xeony si v pohodě vezmou 150W a klasická dvoujádrová Pentia se svými 130W na tom nejsou o mnoho lépe. A přitom si nemyslím, že by nový čip PWRficient měl mít nižší výkon, spíše naopak.

PWRficient PA6T-1682M je tedy vybaven dvěma 2GHz jádry, každé má svůj DDR2 paměťový řadič, 2MB L2 cache a flexibilní I/O subsystém, který podporuje 8 PCIe řadičů, dva 10Gbits Ethernet XAUI řadiče a čtyři Gigabit Ethernet SGMII řadiče. Vytváří tak vlastně tzv. platformní čipy, když integruje samotné CPU, paměťový řadič, southbridge a vysokorychlostní I/O systém do jednoho čipu. To navíc umožňuje výrazně snížit latence, což je jen ku prospěchu věci. Přitom se vybavení procesoru dá jednoduše škálovat podle potřebných požadavků.




Druhým modelem je PWRficient PA6T-1361E, který je jednojádrový s taktem 1,5GHz a 1MB L2 cache. Taktéž se jedná o 64-bitový procesor. Jeho spotřeba je 5-8W při zátěži, v klidu klesne na 1W.




Dvoujádrová verze se má začít prodávat ve třetí čtvrtině roku 2006, jedno a čtyřjádrové verze na začátku roku 2007 a osmijádrové procesory jsou plánovány pro rok 2008. Otázkou je, zda se těchto procesorů dočkáme i v desktopech či v noteboocích. Zde by byli jistě velmi vítaným oživením, bohužel absence x86 architektury je zde obrovskou překážkou. Zatím se s nimi počítá do serverů či do mezisíťových počítačů.

Pozn. Podařilo se mi posléze zjistit, že procesor je vyráběný 65nm technologií, což se ostatně vzhledem k energetickým nárokům dalo čekat. Obsahuje 200 milionů tranzistorů.

Zdroj: www.pasemi.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.