Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PDA v některých případech nahrazuje notebooky a jejich prodejnost roste

5.8.2005, Marek Štelčík, aktualita
PDA v některých případech nahrazuje notebooky a jejich prodejnost roste
Společnost Gartner provedla průzkum a zveřejňuje zajímavé výsledky. Podle zprávy společnosti Gartner prodejnost PDA v druhém čtvrtletí roku 2005 vzrostla o 32% oproti stejnému čtvrtletí loňského roku. Některé další společnosti sice tvrdí,...
Společnost Gartner provedla průzkum a zveřejňuje zajímavé výsledky. Podle zprávy společnosti Gartner prodejnost PDA v druhém čtvrtletí roku 2005 vzrostla o 32% oproti stejnému čtvrtletí loňského roku. Některé další společnosti sice tvrdí, že prodejnost upadá, ale nemají ve svých studiích zahrnuty bezdrátové zařízení. Ty zastupují nemalý podíl trhu a umožňují například bezdrátové připojení k webu a stahování a odesílání mailů.

Výrobci věří, že obliba je zapříčiněna především příznivou cenou. Zajisté k tomu přispívají i mnohé jiné faktory a to například, že PDA v mnohých případech tvoří doplněk či dokonce alternativu ke klasickým notebookům. To vše pomáhá k zotavení trhu po úpadcích v letech 2002-2004. Celosvětově bylo za druhé čtvrtletí tohoto roku prodáno 3,6 milionu PDA, což je již výše zmiňovaný 32% nárůst oproti minulému roku. Gartner věří, že prodejnost PDA v roce 2005 dosáhne až 15 milionů. Rekord drží 13,2 milionu prodaných PDA za rok 2001.



Společnost Research in Motion (RIM) se (hlavně díky zařízením BlackBerry) stává celosvětově největším dodavatelem PDA v druhém čtvrtletí roku 2005 a se svým podílem 23% si drží první místo před společnostmi Palm(17% podíl) a HP(12% podíl trhu). Čtvrté místo obsadila Nokia se sedmi procenty.

Zdroj: www.xbitlabs.com