Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentium je stále nejpopulárnější značkou procesorů Intel

12.2.2010, Jan Vítek, aktualita
Pentium je stále nejpopulárnější značkou procesorů Intel
Společnost Intel v posledních letech vypustila do světa procesory zcela nových značek, ale dle dokumentů viděných redaktory X-bit labs je stále nejvíce populární značka Pentium, jež byla představena již 22. března 1993, tedy téměř před 17...
Společnost Intel v posledních letech vypustila do světa procesory zcela nových značek, ale dle dokumentů viděných redaktory X-bit labs je stále nejvíce populární značka Pentium, jež byla představena již 22. března 1993, tedy téměř před 17 lety. Od té doby urazilo Pentium dlouhou cestu od původního Pentia na 60/66 MHz přes Pentium s architekturou Netburst až po nejnovější a zatím ojedinělé Pentium založené na Nehalemu.



Procesory Intel Pentium mají v roce 2010 činit 42 - 43 procent prodaných desktopových modelů a mezi nimi se má zcela zdaleka nejvíce prodat čipů Pentium Dual-Core sérií E5000 a E6000. Ty jsou založeny na architektuře Core 2 a zaberou si 40 procent, což ale není divné, protože vedle těchto procesorů zbývá už jen Pentium Dual-Core pro LGA 1156, kde figuruje zatím pouze model G6950.

Podíl nových procesorů Core i7 (Bloomfield, Gulftown a Lynnfield) bude asi 6 procent a prodeje zbylých Core i5 a Core i3 se budou dle očekávání zvedat, jak budou tyto modely nahrazovat dosluhující modely Core 2 Duo. A co se týče low-endových Atomů sérií 400 a 500, ty si ukousnou 8 procent, jichž mají dosáhnout koncem roku.

Pentium se tedy stále drží na výsluní, ale tento rok asi naposled kvůli značce Core.

Zdroj: X-bit labs