Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky bez pohyblivých částí jsou již na dohled

16.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Pevné disky bez pohyblivých částí jsou již na dohled
Server DailyTech si odchytil ředitele marketingu flash zařízení firmy Samsung, Dona Barnetsona, aby si s ním popovídal o budoucích pamětech NAND. Výstup z tohoto rozhovoru je veskrze potěšující, protože dle všeho se již brzy dočkáme konkurenceschopných...
Server DailyTech si odchytil ředitele marketingu flash zařízení firmy Samsung, Dona Barnetsona, aby si s ním popovídal o budoucích pamětech NAND. Výstup z tohoto rozhovoru je veskrze potěšující, protože dle všeho se již brzy dočkáme konkurenceschopných FLASH pevných disků. Dle Barnetsona je již vše vyřešeno, aby se na začátku roku 2008 mohly objevit 128GB verze, které již budou schopny zastat práci pevného disku. Vzhledem ke kapacitě se však zatím u stolních počítačů uplatní spíše jako systémový disk, ale notebooky s ostatními mobilními zařízeními jejich velikosti a nenáročnosti na energii jistě dokonale využijí. Však NAND disk je schopen pracovat pouze s 200mW při aktivním provozu a 0W v klidu, což je oproti pevným diskům, které spotřebují cca 9W, neporovnatelně lepší.



Díky technologiím, jako Wear Leveling, které průběžně zatěžují všechny buňky v čipu, bychom se také nemuseli obávat jejich 'vyhoření'. Při průměrném zatěžování disku zápisem 120MB za hodinu by se 32GB disk jednou zaplnil asi za 270 hodin. A to při schopnosti jedné buňky nechat se 100000x přepsat (technologie SLC - Single Level Cell) znamená, že i na zařízení s více čipy by se první chyby začaly objevovat za desítky let. Samsung se tedy snaží a pokud vše vyjde, pak by se již za rok měla objevit zařízení založená na více NAND čipech, která by měla být finančně dostupná široké veřejnosti.

Zdroj: DailyTech